KORONAVIRUS

Goran je među prvima primio rusku vakcinu: Opisao je šta se desilo!

Kako je, kao zvanično bezbjedna, počela da se primjenjuje po dobrovoljnom principu, novinari su pričali sa Goranom Ćaćićem

G. M. / Telegraf

Ćaćić primio vakcinu

Foto: Telegraf


Pandemija koronavirusa konačno je u svojoj posljednjoj fazi, ali svojim valom nemilosrdno ruši zdravstveni sistem, puneći bolnice novim pacijentima.

U trci za razvoj vakcine protiv Covida-19 s početka pandemije, čak je 160 vakcina bilo u opticaju i razvojnoj fazi, ali giganti poput „Moderne“ i „Pfizera“ dobili su trku s jedne strane, dok je ruska vakcina Sputnjik-V, prva objavila visok stepen efikasnosti i podlegla protokolu za masovnu upotrebu, piše Telegraf.rs.

Kako je, kao zvanično bezbjedna, počela da se primjenjuje po dobrovoljnom principu, novinari su pričali sa Goranom Ćaćićem, Crnogorcem koji već tri decenije živi i radi u prijestonici Rusije, a koji je među prvima u Moskvi primio vakcinu Sputnjik-V.

Goran su kontaktirali nakon nešto više od 24 sata od primanja prve doze, a on je detaljno objasnio proceduru, ali i kako je podnio vakcinu.

- Vakcina se prima u dvije komponente. Prva doza iznosi o,5 ml, a nakon 21 dan slijedi revakcinacija, odnosno druga komponenta. Ja lično, ne osjećam nikakve simptome neželjenih efekata, nemam nikakvih tegoba. Jučer sam odmah nakon vakcinisanja, otišao na posao - objasnio je Ćaćić.

Zvanično, kada je riječ o neželjenim efektima ruske vakcine, u 10 posto slučajeva zabilježena je malaksalost i mučnina, 5,7 posto u procesu ispitivanja kao neželjeni simptom javio se osjećaj vrućine, povišena tjelesna temperatura i groznica, u 4,7 posto prijavljen je bol, svrab i otok na mjestu uboda i u 1,6 procenata javlja se bol u grlu.

- Rusi su ovu vakcinu razvijali unazad dvije decenije i ona nije, kako mnogi misle, brzo napravljena. Ona je bila namijenjena za SARS, a onda je samo uslijedila njena nadogradnja, tako da se još od početka sve svodilo samo na testiranja i utvrđivanja njene efikasnosti - naveo je Goran.

On je izrazio i zabrinutost budući da je vrlo mali odaziv stanovništva koji bi primili vakcinu uprkos snažnom valu pandemije. Zbog čega je to tako, odgovor je fascinantan.

- Prvo što sprečava ljude da se odazovu vakcinaciji kako bi se stvorio kolektivni imunitet, jeste širenje panike i dezinformacija putem medija i društvenih mreža od strane antivakserskog lobija i svih tih teorija zavjera, priča o Gejtsovom čipovanju, 5G mreži... To je bolest 21. vijeka i čak i ovdje pravi veliki problem - rekao je on.

Rusija trenutno ima 2 miliona vakcina, a predviđa se da napravi još 7 miliona zaliha. Bit će sprovedena na dobrovoljnoj bazi, a u prioritetnu grupu onih koji bi trebalo da je prime jesu ljekari, policaja i vojska. Ono što brine, jeste nerazvijena svijest populacije o zaštiti općeg i ličnog zdravlja.

- Mene je iznenadilo kada sam saznao da obični građani mogu slobodno da se prijave zbog slabog odziva zdravstvenog personala i policije. Dali su mi prvi slobodan termin koji je bio prekjučer, međutim kada sam došao, rekli su mi da ipak dođem sutra. Upitavši u čemu je problem, objasnili su mi da se u ampuli nalazi pet doza, te da im fale ljudi koji bi podijelili međusobno pakovanje - izrazio je iznenađenje Ćaćić.

Izjava predsjednice Ruske komore za ispitivanje lijekova kako se nakon primanja vakcine 42 dana ne smije konzumirati alkohol utjecala je umnogome na tamošnje stanovništvo da se podvrgne vakcinaciji, a kako se bliži Nova godina, Rusi su odlučili da vakcinu zamijene votkom do daljnjeg.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na