VELIKA STUDIJA

“Razarajuće posljedice“: Životni vijek značajno skraćen zbog COVID-19

U prve dvije godine pandemije koronavirus je skratio životni vijek odraslih osoba širom svijeta za 1,6 godina

Korona je imala razarajuće posljedice. ZZJZ FBiH

M. Z.

13.3.2024

U prve dvije godine pandemije koronavirus je skratio životni vijek odraslih osoba širom svijeta za 1,6 godina. Stopa smrtnosti odraslih porasla je za 22 posto za muškarce i 17 posto za žene tokom ovog perioda.

Veliki utjecaj

U prve dvije godine pandemije, 2020. i 2021., COVID-19 je smanjio očekivani životni vijek odraslih osoba širom svijeta za 1,6 godina, prema velikoj studiji američkog Instituta za zdravstvene metrike i evaluaciju (IHME) koja je jučer objavljena u stručnom medicinskom časopisu Lancet.

- Pandemija COVID-19 imala je veći utjecaj na odrasle širom svijeta nego bilo koji drugi događaj u posljednjih pola vijeka, uključujući sukobe i prirodne katastrofe - rekao je Ostin Šumaher (Austin Schumacher), istraživač na IHME-u i glavni autor studije, navodi francuska novinska agencija AFP.

U 2020. i 2021. godini očekivani životni vijek se smanjio u 84 posto od 204 analizirane zemlje i teritorije, što “ukazuje na potencijalno razorne posljedice” takvih novih virusa, dodao je Šumaher. Ova statistika, također, predstavlja izuzetak od višedecenijskog globalnog trenda povećanja očekivanog životnog vijeka.

Istraživači procjenjuju da je stopa smrtnosti osoba starijih od 15 godina porasla za 22 posto za muškarce i 17 posto za žene tokom proučavanog perioda. Osim toga, institut IHME kao pozitivan aspekt ističe to što je, uprkos skraćenju prosječnog životnog vijeka tokom pandemije koronavirusa, on i dalje mnogo duži nego što je bio prije nekoliko decenija.

Između 1950. i 2021. prosječan životni vijek pri rođenju porastao je za 23 godine, popevši se sa 49 na 72 godine, prema istraživačima. Istovremeno, ističu da se svijet sada mora “usmjeriti na moguću sljedeću pandemiju i otklanjanje velikih razlika između zemalja u oblasti zdravstva”.

15,9 miliona viška smrtnih slučajeva 

Istraživači su, također, procijenili da je COVID-19 izazvao 15,9 miliona viška smrtnih slučajeva u 2020. i 2021., bilo direktno zbog infekcije koronavirusom ili indirektno zbog poremećaja povezanih s njim. To znači oko milion više slučajeva nego što je ranije procijenila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.