KRIZA

Rusija prijeti prekidom odnosa s EU: Ako želite mir, onda se pripremite za rat

Ruske vlasti nisu htjele iskoristiti priliku za konstruktivniji dijalog. To je žalosno i zbog toga moramo poduzeti daljnje korake, rekao je Žozef Borelj

Žozep Borelj. Agencije

A. Ka. / DW

12.2.2021

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da je Rusija spremna prekinuti odnose s Evropskom unijom ako ona uvede planirane sankcije.

Na pitanje novinara hoće li Rusija u slučaju sankcija prekinuti veze s EU, Lavrov je odgovorio potvrdno, piše DW.

- Spremni smo na to, pogotovo u slučaju sankcija koje mogu prouzročiti krizu u našoj ekonomiji - kazao je Lavrov i dodao:

- Ne želimo se izolirati, ali moramo biti spremni na to. Ako želite mir, onda se pripremite za rat.

Odbijaju konstruktivni dijalog

Podsjetimo, visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) izrazio je prije par dana zabrinutost zbog odbijanja ruskih vlasti da uspostave konstruktivniji dijalog s EU te je pozvao evropske čelnike da poduzmu daljnje korake, uključujući i mogućnost sankcija.

- Ruske vlasti nisu htjele iskoristiti priliku za konstruktivniji dijalog. To je žalosno i zbog toga moramo poduzeti daljnje korake. Zemlje članice će odlučiti o daljnjim mjerama i, da, one mogu uključivati sankcije - napisao je Borelj jučer na Twitteru nakon povratka iz Rusije, gdje je bio od 4. do 7. februara.


Ministri vanjskih poslova EU trebaju se sastati 22. februara kako bi odlučili što dalje nakon Boreljova posjeta Rusiji i razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, tijekom kojeg je Kremlj odbio zahtjev europskih čelnika za oslobađanje oporbenog čelnika Alekseja Navalnog iz pritvora i izgona trojice diplomata EU iz Rusije.

Uvođenje sankcija

Odluka o uvođenju sankcija mora se donijeti jednoglasno na prijedlog zemalja članica. Borelj ne može ništa predlagati. Može samo dati preporuku, što je i učinio u svom izvješću o posjetu.

- Vratio sam se u Brisel veoma zabrinut za budućnost razvoja ruskog društva i za geostrateške odluke Rusije. Moj susret s ministrom Lavrovom i poruke koje su ruske vlasti poslale u prilikom posjete potvrdili su da se Evropa i Rusija udaljavaju. Čini se da se Rusija postupno odvaja od Evrope i na demokratske vrijednosti gleda kao na egzistencijalnu prijetnju - istaknuo je Borelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.