MOGUĆE I SANKCIJE

Očekuje se objava eksplozivnog izvještaja o ubistvu novinara: Džo Bajden nazvao kralja Salmana

Bajdenov poziv kralju Salmanu označio je zaokret u odnosima SAD-a i Saudijske Arabije, koji su se do sada vodili putem kontakata s MBS-om

Džo Bajden i kralj Salman. Agencije

Jutarnji.hr

26.2.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden)sinoć je po prvi put službeno razgovarao s čelnikom Saudijske Arabije, kraljem Salmanom, piše "Jutarnji.hr". U telefonskom pozivu, Bajden je Salmanu rekao kako će razvijati međusobne veze “što je jače i transparentnije moguće”.

Zaokret u odnosima

Poziv saudijskom kralju stigao je dok se Sjedinjene Države pripremaju objaviti izvještaj obavještajnih službi o ubistvu saudijskog disidenta i kolumnista Washington Posta Jamala Khashoggija, a očekuje se kako će izvještaj za ubistvo okriviti Salmanovog sina i de facto vladara države, Muhameda bin Salmana, poznatijeg pod akronimom MBS.

Bajdenov poziv kralju Salmanu označio je zaokret u odnosima SAD-a i Saudijske Arabije, koji su se do sada vodili putem kontakata s MBS-om, kojeg je bivši predsjednik Donald Tramp (Trump) odbio okriviti za smrt Khashoggija, iako je imao uvid u nalaze vlastitih obavještajnih agencija.


- Možda ga je ubio, a možda nije - govorio je Trump, i najčešće hvalio kao “dobar posao” prodaju američkog oružja Kraljevini, čija je vojna kampanja u Jemenu prouzročila jednu od najgorih suvremenih humanitarnih katastrofa.

Bajdenov portparol Jen Psaki ranije ovog mjeseca već je najavila kako će se Bajden u razgovorima sa Saudijskom Arabijom vratiti na “odnose iste razine”, odnosno čelnik države s čelnikom države, dok je Bajden ubrzo nakon preuzimanja dužnosti najavio povlačenje američke podrške vojnom sukobu na jugu arapskog poluotoka koji je započeo MBS.

- Rat u Jemenu mora prestati - kazao je Bajden.

Nakon sinoćnjeg poziva, obje su strane izbjegle spominjanje CIA-inog izvještaja o ubistvu Khashoggija, i usredotočile se na pozitivne strane razgovora.

Važnost ojačavanja partnerstva

- Dvojica vođa potvrdile su historijsku narav njihovog odnosa - objavila je Bijela kuća, dok je saudijska novinska agencija navela kako je Salman čestitao Bajdenu na preuzimanju dužnosti, te da je dvojac naglasio “dubinu uzajamnih odnosa” i “važnost ojačavanja partnerstva”.

Kako javljaju zapadne agencije, Sjedinjene Države čekale su još samo da Bajden odradi poziv sa Salmanom kako bi mogle objaviti izvještaj o ubojstvu Khashoggija, koji se očekuje uskoro. Izvještaj, kojeg su sastavile CIA i druge američke obavještajne agencije, navodno jasno imenuje MBS-a kao naručitelja ubistva saudijskog disidenta, barem prema verzijama koje su do sada već procurile u medije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.