VEĆ VAKCINISAO DOBROVOLJCE

Nijemac u svom laboratoriju napravio ilegalnu vakcinu

U stručnim krugovima je postupak ovog ljekara naišao na zgražanje

Ljekar Winfried Stöcker. Agencije

A. Ka. / DW

12.3.2021

Ljekar Winfried Stöcker u svom je laboratoriju proizveo vakcinu bez uobičajenog postupka odobravanja upotrebe i već je vakcinisao dobrovoljce. Uslijedila je krivična prijava, piše DW.

Der Spiegel je učinio poznatim ljekara i poduzetnika iz Lübecka Winfrieda Stöckera. Priča u tom magazinu je naglasak stavila na genijalnost pronalazača koji je sam u svom laboratoriju razvio vakcinu protiv koronavirusa i već vakcinisao 100 dobrovoljaca.

Nije imala nuspojave

Vakcina navodno nije imala nuspojave i njegova je učinkovitost prema serološkim testovima čak 97 posto. U izvještaju se navodilo da je proces proizvodnje jednostavan i da bi se tom vakcinom u kratkom roku moglo opskrbiti kompletno stanovništvo Njemačke.

Der Spiegel piše da je od nadležne institucije za odobravanje vakcina ljekar, umjesto podrške, dobio prijavu.

Je li Stöcker nepriznati genijalni inovator, kojeg u radu sprječava birokracija? Ili je neodgovorni doktor Frankenstein? U stručnim krugovima je postupak ovog ljekara naišao na zgražanje. Stöcker je, prema tim prigovorima, preskočio niz propisanih koraka koji jamče sigurnost pacijenata.

Profesor medicine i poduzetnik Stöcker nije mogao predočiti informacije o dozvoli korištenja vakcine, protokolu istraživanja i pretkliničkom osiguranju. Očito je on direktno iz laboratorija vakcinu odnio i ubrizgao dobrovoljcima.

Zahtjevne procedure

Dozvola za uptrebu lijekova je kompleksan postupak koji zahtijeva dosta vremena. Nakon laboratorijskog istraživanja na kulturama ćelija slijede toksikološki testovi na životinjama. Da bi se do toga došlo, proizvođač mora ispuniti čitav niz uvjeta i uopće proći kroz zahtjevnu procedure dobivanja dozvole.

Isto vrijedi i za sljedeći korak, prvu fazu kliničkog ispitivanja na ljudima, nakon koje slijede ostale faze. A generalna pretpostavka za svako kliničko ispitivanje je dozvola nadležne institucije. U Njemačkoj je to Institut Paul Ehrlich (PEI).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.