RUSIJA

Pojačane mjere bezbjednosti u zatvoru zbog Alekseja Navaljnog

Navaljni je najavio prošle sedmice štrajk glađu usljed odbijanja zatvorskih vlasti da mu pruže odgovarajuću njegu zbog bolova u leđima i nozi

Aleksej Navaljni. Agencije

A. Ka. / Srna

6.4.2021

Rusija je pojačala mjere bezbjednosti u zatvoru u kome je smješten opozicionar Aleksej Navaljni dok se njegove pristalice pripremaju za proteste na kojima će tražiti od vlasti da mu obezbijede odgovarajuću medicinsku njegu.

Navaljni (44) je najavio prošle sedmice štrajk glađu usljed odbijanja zatvorskih vlasti da mu pruže odgovarajuću njegu zbog bolova u leđima i nozi. Grupa njegovih pristalica najavila je da će protestovati ispred zatvora u mjestu Pokrov, 100 kilometara istočno od Moskve, dok mu vlasti ne obezbijede ljekara po njegovom izboru.


Zatvorske vlasti saopćile su da je stanje ruskog opozicionara zadovoljavajuće i da mu je pružena odgovarajuća medicinska njega. Međutim, pristalice Navaljnog kažu da on teško kašlje i da su tri zatvorenika sa istog odjeljenja prebačena u bolnicu zbog tuberkoloze.

Policija je jutros postavila improvizovani kontrolni punkt ispred zatvorske kapije i blokirala ulaz na 100 metara ispred. Zatvoren je i parking za sve osim za osoblje zatvora, a provjeravaju se isprave novinara i svih zatvorskih radnika.

- Zatvor je sada pod posebnim bezbjednosnim sistemom - rekla je portparol policije Rojtersu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.