ZABRINUTOST

Ukrajina želi u NATO, prijetnje iz Moskve

Ukrajina je pokrenula diplomatsku ofanzivu u cilju jačanja podrške zapadnih zemalja i NATO-a u sporu s Rusijom oko Donbasa

A. Ka. / Fena

Ukrajina želi u NATO

Foto: Ilustracija


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je pozvao NATO da otvori put za pridruženje njegove države zapadnom vojnom savezu, nakon nekoliko dana u kojima je Rusija gomilala vojnike i blizini regije Donbas zahvaćene sukobom.

Izjava Zelenskog izazvala je trenutnu reakciju Moskve koja tvrdi kako bi prijem Ukrajine u NATO mogao dodatno pogoršati situaciju u Donbasu, gdje se nasilje pojačalo u posljednjim danima.

Akcioni plan

Agencije podsjećaju kako se proruski separatisti bore od 2014. protiv ukrajinskih snaga u Donbasu, u sukobu za koji Kijev tvrdi da je odnio 14.000 ljudskih života. Ukrajina je izvijestila kako su još dvojica njenih vojnika poginula u utorak.

- Prijem u NATO jedini je put za okončanje sukoba u Donbasu - poručio je Zelenski generalnom sekretaru Alijanse Jensu Stoltenbergu u telefonskom razgovoru, navodi se u saopćenju iz ureda Zelenskog.

Akcioni plan za članstvo “bit će istinski signal za Rusiju”, kazao je on i pozvao članice NATO-a da osnaže vojno prisustvo u regiji Crnog mora.

Stoltenberg je u tvitu izrazio „ozbiljnu zabrinutost ruskim vojnim aktivnostima u i oko Ukrajine i aktuelnim kršenjima primirja“.

Ukrajina je pokrenula diplomatsku ofanzivu u cilju jačanja podrške zapadnih zemalja i NATO-a u sporu s Rusijom oko Donbasa, izražavajući zabrinutost zbog gomilanja ruskih vojnika od kraja marta. Rusija tvrdi da su pokreti njenih vojnika defanzivni i da će umiješanost NATO-a samo dodatno pogoršati ionako zapaljivu situaciju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da narod koji živi na istoku Ukrajine neće prihvatiti članstvo u NATO-u i da bi retorika ukrajinskih čelnika mogla dodatno destabilizirati regiju Donbasa.

Zabrinuti izjavama

- Do sada ne uočavamo namjeru ukrajinske strane da na neki način ublaži situaciju i da se odmakne od ratobornih tema - kazao je on.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je, govoreći tokom posjete Indiji, izjavio da je Rusija zabrinuta izjavama koje dolaze iz Kijeva i da je u kontaktu s evropskim zemljama povodom toga.

Više o:

Ukrajina Rusija NATO
NA VRH

Podijeli članak na