PORUKA POVODOM DANA EVROPE

Borelj: Graditi Evropu kako bi se izbjegao novi rat

On je rekao da EU nije završen projekat i da se susreće sa velikim brojem problema, ali da svakim danom postaje sve jača

Srna

Borelj: Uvjeren sam da nam je EU potrebnija nego ikad

Foto: Arhiva


Visoki predstavnik EU i potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelja (Josep Borrell) izjavio je da je potrebno graditi Evropu kako bi se izbjegao novi rat i da je odgovor na pandemiju potvrdio nužnost Unije.

Borelj je u poruci, povodom 9. maja - Dana Evrope, istakao da je potrebno raditi zajedno i to na način da se počne od uglja i čelika, sirovina koje se koriste za izradu naoružanja, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

- Upravljajmo njima zajednički, kako rat ne bi bio moguć - poručio je Borelj.

On je rekao da EU nije završen projekat i da se susreće sa velikim brojem problema, ali da svakim danom postaje sve jača.

- Mislim da je naš odgovor na pandemiju ukazao na apsolutnu nužnost Unije u očima svih. Uvjeren sam da nam je potrebnija nego ikad, iako smo već izgradili trajan mir među Evropljanima - rekao je Borelj.

On je naveo da Evropljana ima malo i da bi se svaka zemlja teško sama izborila.

- Postigli smo mir u svijetu koji je sve komplikovaniji i opasniji. Sada nam Evropa treba pomoći da napredujemo u globalnom svijetu - dodao je Borelj.

NA VRH

Podijeli članak na