HAOS U JERUSALEMU

Hamas raketirao Izrael: Sirene, eksplozija i stampedo

Izraelski mediji su objavili da je sedam raketa ispaljeno na Jerusalem

Napad u Jerusalemu. Agencije

Fu. M.

10.5.2021

Danas su aktivirane sirene upozorenja u Jerusalemu, nakon čega je uslijedio raketni napad, kao odgovor militantnih grupa na povredu više od 300 Palestinaca u sukobima sa policijom ispred džamije Al Aksa.

Grupa Hamas koja kontrolira predio oko Gaze dala je Izraelu ultimatum da povuče snage u al Aksi do 18 sati, prenosi Rojters.

Nekoliko minuta nakon što je rok istekao, u Jerusalemu su se čule sirene upozorenja, a samo nekoliko trenutaka kasnije dogodila se prva eksplozija.

Kako piše BBC, za sada nema izvještaja o povrijeđenim osobama. Izraelski parlament je evakuiran nakon što su se oglasile sirene.

Hamas je preuzeo odgovornost za napad, a izvještaja o žrtvama i šteti još uvijek nema.

Izraelski mediji su objavili da je sedam raketa ispaljeno na Jerusalem i Beit Šemeš, da je jedna presretnuta, da su ostale pale na nenaseljeno područje, a da je dodatni baraž usmjeren na gradove na jugu, te da je prazan automobil na granici pogođen antitenkovskom raketom.

Nakon što je Hamas uputio ultimatum, izraelska vojska je saopštila da će obustaviti vojnu vježbu na jedan dan, „zbog mogućih scenarija“.

Palestinske grupe otpora u Gazi dale su ranije ultimatum Izraelu da povuče svoje snage iz džamije Al-Aksa do večeras, javlja Anadolija.

- Rukovodstvo otpora u zajedničkoj operativnoj sali daje (izraelskoj) okupaciji ultimatum do 18 časova da povuče svoje vojnike iz blažene džamije Al-Aksa i iz naselja Sheikh Jarrah i da pusti pritvorene Palestince - rekao je Abu Ubaida, portparol Hamasovog vojnog krila.

Odgovor Izraela brzo je uslijedio.

Izraelske sigurnosne snage gađale su položaje organizacije Hamas u Pojasu Gaze kao odgovor na raketni napad na Izrael.

Palestinci navode da je na sjeveru Pojasa Gaze pogođen motocikl, a da su najmanje dvije osobe povrijeđene u drugom napadu nedaleko od mjesta Bejt Hanun, piše list "Jerusalim post".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.