HISTORIJSKI TRENUTAK

Brenson nakon leta: Dobrodošli u novo svemirsko doba

Ekipa se oko 16 sati pojavila na aerodromu, te je ubrzo saopšteno da je sve spremno za historijski momenat

Fu. M.

Ričard Brenson

Foto: afp


Britanski milijarder Ričard Brenson (Richard Branson) i njegova posada danas su izvršili uspješan let u svemir, nakon čega je Brenson poručio je da su njegovi snovi ostvareni i poželio dobrodošlicu novom svemirskom dobu.

Oko 16.40 po lokalnom vremenu letjelica VSS Unity, kompanije "Virgin Galactic", poletjela je u svemir sa američkog aerodroma. Vlasnik kompanije Ričard Brenson naprasno je odlučio da pomjeri vrijeme polijetanja i iznenadi svijet.

Ekipa se oko 16 sati pojavila na aerodromu, te je ubrzo saopšteno da je sve spremno za historijski momenat.

Brenson se danas otisnuo u svemir i time preduhitrio svog protivnika Džefa Bezosa (Jeff). Vlasnik Amazona i njegova letjelica "Blue Origin" najavili su lansiranje 20. jula.

Nakon historijskog leta, Brensona i posadu dočekali su članovi porodice, oduševljeni poduhvatom, dok su sami akteri bili prepuni utisaka.

- O ovom momentu sam sanjao od djetinjstva, ali odlazak u svemir je magičniji od mojih snova - kazao je Brenson na početku obraćanja.

Njegova misija, kako je istakao, ostaje učiniti svemir pristupačnim za sve ljude. On je uputio podršku mladim sanjarima i ohrabrio ih da rade na ostvarenju istih.

- Ovdje smo da učinimo svemir pristupačnijim za sve. Želimo da pretvorimo sljedeću generaciju sanjara u astronaute. Imali smo najneobičnije iskustvo i voljeli bismo da što veći broj ljudi doživi nešto ovako - naveo je.

- Ako imate san, sada je vrijeme da ga ostvarite. Za kraj, poželio bih dobrodošlicu novom svemirskom dobu - poručio je Brenson.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na