HISTORIJSKI TRENUTAK

Brenson nakon leta: Dobrodošli u novo svemirsko doba

Ekipa se oko 16 sati pojavila na aerodromu, te je ubrzo saopšteno da je sve spremno za historijski momenat

Ričard Brenson. afp

Fu. M.

11.7.2021

Britanski milijarder Ričard Brenson (Richard Branson) i njegova posada danas su izvršili uspješan let u svemir, nakon čega je Brenson poručio je da su njegovi snovi ostvareni i poželio dobrodošlicu novom svemirskom dobu.

Oko 16.40 po lokalnom vremenu letjelica VSS Unity, kompanije "Virgin Galactic", poletjela je u svemir sa američkog aerodroma. Vlasnik kompanije Ričard Brenson naprasno je odlučio da pomjeri vrijeme polijetanja i iznenadi svijet.

Ekipa se oko 16 sati pojavila na aerodromu, te je ubrzo saopšteno da je sve spremno za historijski momenat.

Brenson se danas otisnuo u svemir i time preduhitrio svog protivnika Džefa Bezosa (Jeff). Vlasnik Amazona i njegova letjelica "Blue Origin" najavili su lansiranje 20. jula.

Nakon historijskog leta, Brensona i posadu dočekali su članovi porodice, oduševljeni poduhvatom, dok su sami akteri bili prepuni utisaka.

- O ovom momentu sam sanjao od djetinjstva, ali odlazak u svemir je magičniji od mojih snova - kazao je Brenson na početku obraćanja.

Njegova misija, kako je istakao, ostaje učiniti svemir pristupačnim za sve ljude. On je uputio podršku mladim sanjarima i ohrabrio ih da rade na ostvarenju istih.

- Ovdje smo da učinimo svemir pristupačnijim za sve. Želimo da pretvorimo sljedeću generaciju sanjara u astronaute. Imali smo najneobičnije iskustvo i voljeli bismo da što veći broj ljudi doživi nešto ovako - naveo je.

- Ako imate san, sada je vrijeme da ga ostvarite. Za kraj, poželio bih dobrodošlicu novom svemirskom dobu - poručio je Brenson.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.