ZBOG PANDEMIJE

Ovo su nova pravila za sve koji se od danas vraćaju ili putuju u Njemačku

Ulazak u SR Njemačku prema postojećim pravilima u osnovi je moguć svim državljanima Evropske unije uz određena ograničenja

Nova pravila za ulazak u zemlju. Večernji list

Piše: Fu. M.

1.8.2021

Od 1. avgusta svi putnici stariji od 12 godina dužni su prilikom ulaska u Njemačku, nezavisno o načinu dolaska i području iz kojeg dolaze, moći pokazati potvrdu o potpunom vakcinisanju, dokaz o preboljenju koronavirusa ili negativan rezultat PCR testa ili antigenskog testa. 

Negativan rezultat PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata (računajući od trenutka uzimanja brisa), odnosno ne stariji od 48 sati ukoliko je riječ o rezultatu antigenskog testa za izravno dokazivanje koronavirusa SARS-CoV-2 (napravljenog u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi te ispisanog na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku), piše Fenix magazin. 

Od 1. avgusta 2021. također otpada dosadašnja kategorizacija rizičnih područja na rizična, visoko rizična i područja s mutiranim varijantama virusa COVID-19 te će se razlikovati dvije vrste rizičnih područja, visoko rizična područja i područja s mutiranim varijantama virusa COVID-19. U slučaju ulaska u Njemačku iz ovih područja, postojat će obveza najave ulaska.

U slučaju ulaska u Njemačku iz područja s mutiranim varijantama virusa COVID-19, putnici su, uključujući i one koji su cijepljeni ili imaju potvrdu o preboljenu koronavirusa, dužni moći pokazati negativan rezultat PCR testa (ne starijeg od 72 sata) ili antigenskog testa (ne starijeg od 24 sata). 

Ulazak u SR Njemačku prema postojećim pravilima u osnovi je moguć svim državljanima Evropske unije uz određena ograničenja i pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. 

Dokaz o vakcinisanju je ljekarska potvrda na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi, ili – potvrdu o izlječenju – osobe koje su preboljele bolest COVID-19 – liječničku potvrdu na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi s kojom se dokazuje da je od prestanka bolesti prošlo minimalno 28 dana, a ne više od 6 mjeseci. 

Od ove obveze su izuzeta djeca do 6 (šest) godina starosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.