OBJAVLJEN SNIMAK

Pogledajte što je uragan "Ida" napravio u samo sat vremena

Donio je sa sobom maksimalne vjetrove od oko 240 kilometara na sat kada je pogodio obalu nakon prelaska Meksičkog zaljeva

Sigurnosne kamere vatrogasne stanice zabilježile uragan. Printscreen

A. Ka.

29.8.2021

Uragan Ida pogodio je u nedjelju američku državu Luizijanu (Louisiana), jugozapadno od Nju Orleansa (New Orleans), kao uragan 4 stepena, objavio je Nacionalni centar za uragane u Majamiju (Miami).

Donio je sa sobom maksimalne vjetrove od oko 240 kilometara na sat kada je pogodio obalu nakon prelaska Meksičkog zaljeva, dodao je NHC.

Trenutačno najveća izmjerena brzina vjetra iznosi 249 kilometara na sat i ako se poveća za samo 10 kilometara na sat, Ida će se pretvoriti u uragan pete kategorije.

Uragani takve snage, jedan stepen manje od najviše, obično uzrokuju katastrofalne posljedice, dodaje NHC, upozoravajući na visoku plimu i moguće poplave.

Ida je pogodila obalu u blizini Fort Fourchona, šesnaest godina nakon uragana Katrine koji je devastirao to područje na jugu SAD-a.

Sigurnosne kamere vatrogasne stanice u Delacroixu u saveznoj državi Luizijani zabilježile su što je uragan Ida napravio u svega sat vremena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.