NAKON NAJAVE

Izrael smatra američki plan da ponovo otvori konzulat u Jerusalemu "lošom idejom"

Predsjednik Džo Bajdenobećao je obnoviti veze s Palestincima, podržati dvodržavno rješenje i da će pokrenuti ponovno otvaranje konzulata

Džo Bajden. Agencije

Avaz.ba

1.9.2021

Izrael je saopćio u srijedu da je američki plan da ponovo otvori svoj konzulat u Jerusalemu, koji je tradicionalno bio baza za pokretanje diplomatskih kontakata s Palestincima, "loša ideja" i da bi mogla destabilizirati novu vladu premijera Naftali Benneta.

Prethodna američka administracija predsjednika Donalda Trampa (Trump) nagovijestila je podršku izraelskim pretenzijama na Jerusalem kao prijestolnicu jevrejske države preseljavajući američku ambasadu u Jerusalem iz Tel Aviva i seleći konzulat u tu misiju.

Obećao obnoviti veze

To je bio jedan od nekoliko poteza koji su razgnjevili Palestince, koji žele istočni Jerusalem kao prijestolnicu svoje buduće države.

Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) obećao je obnoviti veze s Palestincima, podržati dvodržavno rješenje i da će pokrenuti ponovno otvaranje konzulata koji je bio zatvoren od 2019. dok se ambasada bavi odnosima s Palestincima.

- Mislimo da je to loša ideja - izjavio je ministar vanjskih poslova Yair Lapid na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje o ponovnom otvaranju konzulata i dodao:

- Jerusalem je suverena prijestolnica Izraela i samo Izraela, i stoga smatramo da to nije dobra ideja. Znamo da (Bidenova) administracija ima drugačiji stav prema tome, ali pošto se to dešava u Izraelu sigurni smo da će nas veoma pažljivo saslušati.

Upitan da to prokomentira, Wasel Abu Youssef, zvaničnik krovne Palestinske oslobodilačke organizacije, kazao je da Izrael pokušava da zadrži status quo i blokira svako političko rješenje.

Američka ambasada nije imala nikakvog trenutnog komentara.

Izrael smatra kompletan Jerusalem svojom nepodijeljenom prijestolnicom - što nije priznala međunarodna zajednica.

Izrael je osvojio istočni dio grada, skupa s okupiranom Zapadnom obalom i Pojasom Gaze u Bliskoistočnom ratu u 1967.

Bennett, nacionalista koji predvodi vladajuću višestranačku koaliciju, protivi se palestinskoj državnosti.


Delikatna struktura vlade

Ponovno otvaranje konzulata uznemirilo bi Bennetovu vladu, koja je okončala dugogodišnju vladavinu premijera Benjamina Netanyahua u junu, kazao je Lapid.

- mamo interesantnu a ipak delikatnu strukturu naše vlade, i mislimo da bi to moglo destabilizirati ovu vladu i ja ne smatram da američka administracija želi da se to desi - kazao je.

Podijele među Palestincima također su bacile sjenu sumnje na mogućnost pokretanja diplomatskih napora, tvrdi Lapid.

- Iskreno vjerujem u dvodržavno rješenje, ali moramo priznati činjenicu da to nije izvodivo u trenutnoj situaciji - kazao je on, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.