NAKON IZBORA

U novoj Vladi Albanije žene u većini: Evo ko su nove ministrice

Borba protiv spolne diskriminacije i porodičnog nasilja ostaje vrlo otvorena i daleko od toga da je dobivena, rekao je Rama

L. M.

Ministrice u Vladi Albanije

Foto: Vlada Albanije


Socijalistička partija na čelu s Edijem Ramom pobijedila je na izborima koji su u Albaniji održani krajem aprila. Nakon toga je uslijedilo višemjesečno sastavljanje Vlade.

Nakon formiranja Vlade od 17 ministara, čak 12 pozicija su dobile žene.

- Borba protiv spolne diskriminacije i porodičnog nasilja ostaje vrlo otvorena i daleko od toga da je dobivena - rekao je Rama.

Vladu prihvatilo 77 od 140 zastupnika

Vladu je prihvatilo 77 od 140 zastupnika, čineći tako većinu. Nova Vlada sastojat će se od 16 ministara i Ramom kao čelnikom i premijerom države, piše tportal.hr.

Da je Albanija odlučna u svom nastojanju da što prije uđe u Evropsku uniju, ovim potezom postaje svima jasno. Dok se veće i razvijenije države EU i svijeta bore s ravnopravnošću spolova i uključivanjem žena u politiku ili liderske pozicije, uključujući samu EU, ova mala balkanska država zaista ulazi u povijest. Ramova se nova Vlada sastoji od čak 70.5 posto žena, a zanimljivo vodstvo je odobreno sa 77 glasova nasuprot 53 protivljenja.

Kontinentalni prosjek

Prema istraživačkoj službi Evropskog parlamenta, sam Evropski parlament trenutno ima 38,9 posto ženskog članstva, dok je kontinentalni prosjek 30,5 posto, prenosi News EU. Na izborima je Ramova stranka osvojila 74 zastupnička mjesta te se potvrđivanje Vlade očekivalo, no važna je i podrška zastupnika koji nisu Ramove sorte. A ko su ministrice?

Olta Xhaçka – vanjska politika i europska posla

 • Olta Xhaçka

  Olta Xhaçka

  Foto: Vlada Albanije


Olta Xhaçka ministrica je za vanjsku politiku i europska posla. Završila je diplomski studij Političkih znanosti i međunarodnih odnosa te poslijediplomski studij javne uprave na Sveučilištu Clark u Massachusettsu, SAD. Rođena je u Tirani i ima 42 godine. Od septembra 2017. do januara 2021. obnašala je dužnost ministrice obrane i pridaje joj se u zaslugu modernizacija obrambenih snaga. Predsjednica je Foruma žena socijalista, a njeno područje interesa su spona ravnopravnost, zaštita maloljetnica i socijalna pitanja.

Delina Ibrahimaj – finansije i ekonomija

 • Delina Ibrahimaj

  Delina Ibrahimaj

  Foto: Vlada Albanije


Delina Ibrahimaj čelna je osoba Ministarstva financija i ekonomije. Rođena je Tirenjanka i ima 38 godina. Stekla je zvanje bakalara za Menadžment i međunarodnu ekonomiju, magistrica je Znanosti generalnog menadžmenta na Sveučilištu “Luigi Bocconi” u Milanu. U Rimu je polazila doktorski studij te postala doktorica bankarstva i finansija. Tokom svoje karijere radila je na nizu uvođenju niza antikorupcijskih mjera. Od 2016. do 2019. radi kao generalna direktorica zavoda za statistiku, a do 2021. kao generalna direktorica za poreze.

Belinda Balluku – infrastruktura i energija

 • Belinda Balluku

  Belinda Balluku

  Foto: Vlada Albanije


Belinda Balluku nastavlja obnašati dužnost ministrice infrastrukture i energije, poziciju na kojoj se nalazi od 2019 godine. Diplomirala je Ekonomski razvoj na Harvard Kennedy School. Stekla je i diplomu iz Menadžmenta u Miamiju. Osim toga, 1999. je studirala pravo na Atenskom tehnološkom institutu u Grčkoj. Ova 47-godišnjakinja je specijalizirana za zračnu sigurnost, telekomunikacije, ljudske resurse, lokalnu samoupravu i vođenju društvenih institucija.

Evis Kushi – obrazovanje, sport i mladi

 • Evis Kushi

  Evis Kushi

  Foto: Vlada Albanije


Evis Kushi ima 46 godina i rođena je u Elbasanu, a u novoj Vladi bit će ministrica obrazovanja, sporta i mladih. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Tirani, a doktorirala u Engleskoj, na Univerzitetu Staffordshire. Doktorirala je na području ekonomije i turizma. Profesorica je na tiranskom Poljoprivrednom sveučilištu. Do trenutka kada je imenovana za ministricu bila je zamjenica predsjednika parlamenta Grupa Socijalističke partije.Tečno govori engleski, francuski i italijanski jezik.

Elva Margariti – kultura

 • Elva Margariti

  Elva Margariti

  Foto: Vlada Albanije


Elva Margariti nastavlja na dosadašnjoj poziciji ministrice kulture, a njen se rad posebno istaknuo za vrijeme potresa 2019. godine. Magistrica je arhitekture proizašla sa Sveučilišta u Firenzi, u Italiji, a njeno područje interesa su projektiranje, prekvalifikacije te revitalizacija izgrađenog okoliša i bioarhitektura. Usavršavala se u Šangaju. Ima 41 godinu.

Milva Ekonomi – životni standard

 • Milva Ekonomi

  Milva Ekonomi

  Foto: Vlada Albanije


Milva Ekonomi je nova ministrica za standarde i usluge. Završila je visoko obrazovanje na Poljoprivrednom sveučilištu, a ima i MBA sa Sveučilišta u Tirani. Usavršavala se u području ekonomske i socijalne statistike te menadžmenta u Zavodu za statistiku rada u SAD-u, u Eurostatu sa sjedištem u Luksemburgu te u talijanskom Istatu. U januaru 2020. postaje predsjednica Odbora za ekonomiju i finansije, a od dembra 2020. do preuzimanja svoje pozicije u novoj Vladi, obnašala je dužnost ministrice agrikulture i ruralnog razvoja.

Ogerta Manastirliu – zdravlje i društvena dobit

 • Ogerta Manastirliu

  Ogerta Manastirliu

  Foto: Vlada Albanije


Ogerta Manastirliu, nova ministrica zdravlja i društvene dobrobiti, ima 43 godine, a nosi titulu doktorice znanosti u području analitičke kemije i okoliša. Diplomirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Tirani, gdje je jedno vrijeme i predavala kao vanjski predavač. Članica je Izvršnog odbora Socijalističke partije. Radila je kao stručnjak za upravljanje i koordinaciju socijalne politike i ljudskih resursa za različite nacionalne i međunarodne organizacije, poput UNFPA-e, Fondacije Friedrich Ebert. Od 2017. djeluje kao zamjenica predstavnika okruga Tirane u albanskom parlamentu.

Mirela Kumbaro Furxhi – turizam i okoliš

 • Mirela Kumbaro Furxhi

  Mirela Kumbaro Furxhi

  Foto: Vlada Albanije


Mirela Kumbaro Furxhi obnašat će dužnost ministrice turizma i okoliša. Dosad je radila kao profesorica lingvistike i interkulturalnih studija. Završila je preddiplomski studij na Sveučilištu u Tirani, na Fakultetu povijesti i filologije. Nastavila je svoje obrazovanje u Parizu, u Francuskoj, te se vratila u Tiranu kako bi postala doktorica znanosti. U prošla dva mandata Ramove Vlade, bila je ministrica kulture, a 2017. joj je francusko ministarstvo kulture dodijelilo titulu “Počasne časnice u umjetnosti i kulturi” za poseban doprinos albansko-francuskoj saradnji.

Bora Muzhaqi – mladi i djeca

 • Bora Muzhaqi

  Bora Muzhaqi

  Foto: Vlada Albanije


Bora Muzhaqi odsad će biti ministrica za mlade i djecu. Do preuzimanja nove uloge bila je savjetnica državnog ministra za zaštitu poduzetništva i članica Povjerenstva za regulaciju i nadzor. Bila je porezni savjetnik za EY i PwC, analitičar kompenzacija u Odjelu za ljudske resurse pri Citibanku u Londonu te afatičarka za integraciju u EU pri Ministarstvu obrane. Diplomirala je u Londonskoj Školi za ekonomiju i političku nauku. Tečno govori 4 strana jezika – engleski, italijanski, njemački i turski.

Edona Bilali – zaštita poduzetništva

 • Edona Bilali

  Edona Bilali

  Foto: Vlada Albanije


Edona Bilali nova je ministrica za zaštitu poduzetništva. Sa svoje 32 godine stekla je diplomu Poslovna administracije pri Univerzitetu u Tirani, završila je stručni magisterij iz marketinga na Univerzitetu u Tirani, i stekla licencu trenera od Kölnskog instituta za ekonomska istraživanja. Kandidatkinja je za doktorski studij na Univerzitetu primijenjenih nauka u Austriji. Predavala je na fakultetima u Tirani i Durrësu. Profilirala se kao poslovni trener, stručnjakinja za ljudske resurse i stručnjakinja za nabavu pri Ministarstvu finansija.

Elisa Spiropali – odnosi s parlamentom

 • Elisa Spiropali

  Elisa Spiropali

  Foto: Vlada Albanije


Elisa Spiropali u Ramovoj će vladi nastaviti biti ministrica za odnose s parlamentom, kao što je bila od 2019. godine. Ova 38-godišnjakinja nakon dvije godine srednje škole u Tirani odlazi na školovanje u Kanadu, kao jedna od 5 najboljih srednjoškolaca u Albaniji. Diplomirala je na području ekonomije i politike, a obrazovanje je nastavila u Sussexu, u Velikoj Britaniji, na području Europske ekonomske politike. Njena specijalnost su efikasnost u upravljanju, borba protiv neformalnosti i visoka izvedba u izvršavanju zadataka.

Frida Krifca – agrikultura i ruralni razvoj

 • Frida Krifca

  Frida Krifca

  Foto: Vlada Albanije


Frida Krifca nova je ministrica agrikulture i ruralnog razvoja. Prije toga provela je četiri godine kao generalna direktorica u Agenciji za poljoprivredni i ruralni razvoj. Studirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tirani, a magistrirala poslovnu administraciju na Fakultetu za poslovnu administraciju na Univerzitetu Akron, Ohio.

Osim 12 navedenih ministrica, Vladu će činiti i premijer Edi Rama, Arben Ahmetaj – potpredsjednik Vlade i ministar za program obnove i reforme, Niko Peleshi – ministar obrane, Bledar Çuçi – ministar unutarnjih poslova i Ulsi Manja – ministar pravosuđa.

NA VRH

Podijeli članak na