OGROMNA KRIZA

Brazil je zemlja gladi: Tamošnja "Extra" objavila uznemirujuću naslovnicu

Stanovništvo pretura po otpacima tražeći hranu

E. Ć.

Naslovnica / Subotnji protesti

Foto: TWITTER


Brazilska novina "Extra" objavila je uznemirujuću naslovnicu u kojoj siromašni Brazilci traže hranu preturajući po životinjskim ostacima, razotkrivši veliku svjetsku krizu koja je zadesila ovu zemlju.

Inače najmnogoljudnija država Južne Amerike je pala u neimaštinu zbog pandemije koronavirusa i nagle inflacije. Nagrađivani brazilski fotoreporter Domingos Peišoto (Peixoto) je snimio fotografiju, koju je "Extra" objavila na naslovnoj u kojoj je prikazana grupa ljudi koja pretura po ostacima u stražnjem dijelu kamiona koji je prevozio odbačene iznutrice i kosti. 

Situaciju u Brazilu najbolje je opisala 51-godišnja čistačica Deniz da Silva (Denise), koja sama mora prehraniti svoje petero djece i 12 unučadi.

-  Prošlo je toliko vremena otkad sam vidjela malo mesa. Zadnji put se to dogodilo još prije pandemije - rekla je Da Silva, a prenio je "Jutarnji.hr". 

Tamošnje stanovništvo za ovu nesreću krivi desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara. Procijenjuje se da 19 miliona Brazilaca gladuje od početka pandemije, a od koronavirusa umrlo je 600 hiljada ljudi. Zbog toga je na jučer ulicama Rija prodefilovalo u hiljade protestanata.

Više o temi Brazil

NA VRH

Podijeli članak na