CILJ JE EFIKASNOST

Mišel: Proširiti ovlaštenja EU zbog nezavisnog djelovanja

Privrženi smo radu sa saveznicima i partnerima koji isto razmišljaju, naročito sa SAD i u okviru NATO-a, istakao je predsjednik Evropskog vijeća

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel. Arhiv

N. Aj.

6.10.2021

Evropska unija treba da proširi ovlaštenja kako bi nezavisno djelovala u ključnim sektorima, kao što su ekonomija i odbrana, saopćio je predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel).

On je izdao saopćenje nakon prvog dana neformalnog samita EU na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Navodi se da EU, da bi postala efikasnija i imala više pouzdanja na međunarodnoj sceni, mora da poveća svoje kapacitete na polju sigurnosti i odbrane, kako bi, kao ekonomska sila, nezavisno djelovala kroz jedinstveno tržište, jednaku konkurentnost i recipročnost, kao i kroz standarde klimatske, energetske, digitalne i industrijske politike.

- Redovno ćemo se vraćati ovim pitanjima u Evropskom vijeću, počevši od oktobra - istakao je Mišel.

Prema njegovim riječima, EU je otvorena ka svijetu i odbacuje protekcionizam, prenio je TASS.

- Privrženi smo radu sa saveznicima i partnerima koji isto razmišljaju, naročito sa SAD i u okviru NATO-a, alijanse koja je kamen temeljac naše sigurnosti. Naše jedinstvo je ključno sredstvo i radeći zajedno dodatno jačamo - poručio je Mišel.

Mišel je naglasio da je EU "izvukla pouke iz nedavnih kriza" i da je privržena konsolidovanju snaga i jačanju rastegljivosti smanjenjem zavisnosti u ključnim poljima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.