VELIKA AKCIJA

Uhapšen jedan od najvećih narkobosova u Kolumbiji

Tokom akcije poginuo je jedan policajac

Tokom hapšenja. Agencije

Fu. M.

24.10.2021

Jedan od najtraženijih trgovaca drogom u Kolumbiji i vođa klana del Golfo Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otoniel, zarobljen je jučer tokom operacije koju su provele oružane snage, potvrdili su vojni i redarstveni izvori.

Tokom akcije poginuo je jedan policajac.

Kolumbija je za informacije o Otonielovom boravištu ponudila nagradu do 3 milijarde pezosa (oko 800.000 dolara), dok je američka vlada izdvojila nagradu od 5 miliona dolara za pomoć u njegovu lociranju, prenosi Index.

Američki Stejt Department opisuje Otoniela kao "jako naoružanog i iznimno nasilnog". Postao je vođa nakon što je bio ljevičarski gerilac.

Kartel na čijem je čelu bio uhapšeni se sastoji od bivših članova terorističkih organizacija te koristi nasilje i zastrašivanje kako bi kontrolirao rute trgovine narkoticima, laboratorije za preradu kokaina, polazne tačke glisera i tajne sletne trake.

Posljednjih godina bilo je nekoliko velikih operacija - koje su uključivale hiljade policajaca i vojnika - sa ciljem da 50-godišnji Otonijel bude uhapšen, ali do sada nijedna nije bila uspješna.

Otoniejl je postao šef Zalivskog klana, ranije poznatog kao klan Usuga, pošto je prethodnog vođu - njegovog brata - policija ubila u raciji na novogodišnjoj zabavi prije skoro deset godina.

Kolumbijske snage sigurnosti označile su bandu kao najmoćniju kriminalnu organizaciju u zemlji, dok je vlasti u SAD opisuju kao „teško naoružanu i izuzetno nasilnu".

Banda, koja djeluje u mnogim provincijama i ima jake međunarodne veze, bavi se krijumčarenjem narkotika i ljudi, ilegalnom eksploatacijom zlata i iznuđivanjem.

Vjeruje se da ima oko 1.800 naoružanih pripadnika koji su uglavnom regrutovani iz krajnje desničarskih paravojnih grupa.

Mnogi članovi bande ranije su hapšeni i u Argentini, Brazili, Hondurasu, Peruu i Španiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.