PANDEMIJA

U Velikoj Britaniji otkrivena dva slučaja nove varijante koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija u petak je novu varijantu COVID-19 proglasila "varijantom koja izaziva zabrinutost" i nazvala je omicron

L. M./Anadolija

Nova varijanta koronavirusa ima nekoliko mutacija

Foto: ilustracija


Velika Britanija objavila je u subotu da su u toj zemlji otkrivena dva slučaja varijante omicron koronavirusa, koja je nedavno otkrivena u Južnoafričkoj Republici.

- Agencija za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije obavijestila nas je o dva slučaja varijante omicron u Velikoj Britaniji. Dva slučaja su povezana i postoji veza s putovanjem u Južnu Afriku - objavio je Sajid Javid, državni sekretar za zdravstvo i socijalnu zaštitu na Twitteru.

Osobe u samoizolaciji

Pomenute dvije osobe su sada u samoizolaciji.

- Također, dodajemo Malavi, Mozambik, Zambiju i Angolu na crvenu listu putovanja koja stupa na snagu od nedjelje u četiri sata ujutro - rekao je Javid, dodajući da se osobe koje su se vratile iz ovih država u proteklih deset dana moraju izolirati i uraditi PCR testove.

Nekoliko zemalja širom svijeta zabranilo je letove iz više od pola južnoafričkih zemalja, uključujući Južnoafričku Republiku, Namibiju, Bocvanu, Zimbabve, Mozambik, Lesoto i Eswatini, zbog straha od širenja nove varijante virusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je novu varijantu COVID-19 proglasila "varijantom koja izaziva zabrinutost" i nazvala je omicron.

Veliki broj mutacija

Saopćenje WHO-a uslijedilo je nakon što se Savjetodavna grupa za virus SARS-CoV-2, koju čine nezavisni stručnjaci, sastala kako bi razmotrila varijantu koja je prvobitno nazvana B.1.1.529.

WHO je objavio da ova varijante ima veliki broj mutacija, prenosiva je i možda spretnija u izbjegavanju mjera javnog zdravlja, uključujući vakcine.

Nova varijanta je prvi put prijavljena WHO-u iz Južnoafričke Republike u srijedu, a otkrivena je i u Bocvani, Hong Kongu i Belgiji.

U petak su ograničenja putovanja u i iz nekoliko afričkih zemalja uveli SAD, Turska, Velika Britanija, Evropska unija, Saudijska Arabija, Izrael i Maroko.

Više o temi Velika Britanija

NA VRH

Podijeli članak na