VIRTUELNI SASTANAK

Razgovarali Putin i Si Đinping: Uspostavljen novi model saradnje između Rusije i Kine

Ruski i kineski lideri su duže od sata razgovarali putem videopoziva, a njihovi uredi su objavili snimak početka razgovora

Si Đinping i Vladimir Putin održali virtuelni sastanak. twitter

E. Ć. / Anadolija

15.12.2021

Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas s kineskim kolegom Si Đinpingom (Xi Jinping) i istakao je da su rusko-kineski odnosi primjer dobre međudržavne saradnje, javlja Anadolu Agency (AA).

Ruski i kineski lideri su duže od sata razgovarali putem videopoziva, a njihovi uredi su objavili snimak početka razgovora. Putin je kazao da su rusko-kineski odnosi primjer međudržavne saradnje za 21. stoljeće. On je kazao da su Moskva i Peking nastavili stalne kontakte i tokom pandemije koronavirusa.

- Uspostavljen je novi model saradnje između naših zemalja koji se temelji na načelima kao što su nemiješanje u unutrašnje stvari i uzajamno poštovanje interesa te odlučnost da se zajednička granica preobrazi u zonu vječnog mira i dobrosusjedstva - kazao je Putin.



Nastavljaju s realizacijom zajedničkih projekata u području nuklearne energije

Ističući kako su Rusija i Kina dodatno unaprijedile i trgovinsku saradnju, Putin je kazao da je ove godine bilateralna trgovinska razmjena povećana za 31 posto i dostigla iznos od 123 milijarde dolara. To je rekordna razmjena u toku 11 mjeseci, a Rusija i Kina najavljuju da će do kraja godine taj iznos preći 200 milijardi dolara.

Navodeći da nastavljaju s realizacijom zajedničkih projekata u području nuklearne energije, industrije i visoke tehnologije, Putin je rekao da su bliska koordinacija djelovanja Rusije i Kine na međunarodnoj areni i odgovoran zajednički pristup rješavanju aktualnih problema u svijetu postali važan element stabilnosti u međunarodnim odnosima.

- Aktivno radimo zajedno u Ujedinjenim nacijama Vijeće sigurnosti, Šangajskoj organizaciji za saradnju i platformi BRICS-a. Pridonosimo formiranju pravednog svjetskog poretka utemeljenog na međunarodnom pravu - kazao je Putin.

Putin pozvan na otvaranje Zimskih Olimpijskih igara

Zahvalivši se kineskom kolegi Siju na pozivu na ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara koje će se održati u februaru naredne godine u Pekingu, Putin je kazao da će se s Sijem i sastati pred početak te ceremonije.

- Uvijek podržavamo jedni druge po pitanjima saradnje u području međunarodnog sporta, uključujući odbijanje pokušaja politiziranja sporta i olimpijske kampanje. Ne sumnjam da će se i Zimske olimpijske igre održati na najvišem nivou. Kina zna kako to učiniti - rekao je Putin.

Kineski predsjednik Điping je je izjavio da je svijet ušao u razdoblje velikih promjena te dodao da su kinesko-ruski odnosi pokazali svoju snagu da opstanu kroz sve vrste poteškoća.

- Kina i Rusija odlučno podržavaju jedna drugu u pitanjima od vitalne važnosti za njihovo nacionalno dostojanstvo i interese. Mi smo na čelu kinesko-ruskih odnosa i o ključnim temama održavamo bliske kontakte na različite načine - rekao je Đinping.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.