PEKING

Si poručio Putinu: Odnosi Kine i Rusije doprinose globalnoj stabilnosti

Za Putina je priređen svečani doček. Ovo je prva Putinova posjeta od početka njegovog petog predsjedničkog mandata

Odnosi Pekinga i Moskve. Anadolija

Anadolija

16.5.2024

Odnosi Pekinga i Moskve doprinose "globalnom miru i stabilnosti", rekao je kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) u četvrtak, prenose državni mediji, javlja Anadolija.

Poručio je to Si tokom razgovora sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Pekingu, koji boravi u dvodnevnoj državnoj posjeti Kini.

- Stabilnost i razvoj kinesko-ruskih odnosa ne samo da služe fundamentalnim interesima obje zemlje i njihovih naroda, već doprinose i regionalnom i globalnom miru, stabilnosti i prosperitetu - rekao je Si .

Za Putina je priređen svečani doček. Ovo je prva Putinova posjeta od početka njegovog petog predsjedničkog mandata nakon izbora u martu.

Kina i Rusija proglasile su partnerstvo "bez ograničenja" u februaru 2022. kada je Putin posjetio Peking, samo nekoliko dana prije pokretanja "specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

Si je posjetio Rusiju u martu prošle godine, a njih dvojica su se posljednji put sastali na 3. forumu u oktobru u kineskom glavnom gradu.

- Kinesko-ruski odnosi su se pojačali uprkos usponima i padovima, i izdržali su test mijenjanja međunarodnog pejzaža - rekao je Si .

Kineski predsjednik je rekao da je njegova zemlja spremna sa sarađuje sa Rusijom kako bi jedni drugima ostali dobri susjedi, dobri prijatelji i partneri koji vjeruju jedni drugima.

Dodao je da je cilj da nastave da jačaju trajno prijateljstvo između dva naroda i da zajedno teže odgovarajućem nacionalnom razvoju i revitalizaciji i podržavaju pravičnost i pravdu u svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.