ANTONIO GUTEREŠ

Generalni sekretar UN neće bojkotovati Zimske olimpijske igre u Pekingu

Njegovo potvrđeno prisustvo dolazi usred diplomatskog bojkota predvođenih SAD u znak protesta zbog stanja ljudskih prava u Kini, kojem su se pridružile Australija, Britanija, Kanada i Japan

E. Ć. / Srna

Antonio Gutereš

Foto: arhiv


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je danas da će prisustvovati otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu sljedećeg mjeseca, istakavši da taj događaj "mora biti instrument mira u svijetu".

Njegovo potvrđeno prisustvo dolazi usred diplomatskog bojkota predvođenih SAD u znak protesta zbog stanja ljudskih prava u Kini, kojem su se pridružile Australija, Britanija, Kanada i Japan.

Kina negira kršenje prava i osudila je bojkot kao izdaju olimpijskih principa. Gutereš je istakao da su Olimpijske igre izuzetno važan događaj koji simbolizuje ulogu sporta u zbližavanju ljudi i promovisanju mira.

- U ovom strogom kontekstu i bez ikakve političke dimenzije namjeravam da prisustvujem lično na otvaranju – sa ovom porukom da Olimpijske igre moraju biti instrument mira u svijetu - rekao je Gutereš.

Grupe za ljudska prava i američki zakonodavci pozvali su Međunarodni olimpijski komitet da odgodi Igre i premjesti ih ako Kina ne okonča ono što SAD smatraju genocidom nad etničkim Ujgurima i pripadnicima drugih muslimanskih manjinskih grupa.

NA VRH

Podijeli članak na