U ZONU UŠLO ČAK 39 AVIONA

Najveći prelet kineskih aviona do sada, Tajvan pripremio odbrambene sisteme

Podsjećamo, Taipei smatra Tajvan nezavisnom državom otkako je poražena strana u Kineskom građanskom gradu napustila otok 1949. godine. I ranije su kineski avioni letjeli blizu Tajvana, te tako pokazivali da ne priznaju nezavisnost

Kina ne priznaje nezavisnost Taipeija. Ilustracija

E. Ć.

24.1.2022

Tajvanska vojska je podigla svoje borbene avione i pripremila odbrambene sisteme nakon što su avioni kineskih zračnih snaga navodno ušli u njenu zračnu odbrambenu zonu, saopćilo je tajvansko ministarstvo odbrane.

U saopćenju tajvansko ministarstvo odbrane je navelo da je u zonu ušlo 39 kineskih aviona, poslije čega je tamošnja vlada aktivirala vojne resurse u svrhu praćenja aktivnosti. Kako se navodi, radi se o J-10 i J-16 kineskim borbenim avionima, te bombarderu Ćijan H-6, kao i nekoliko vojnih transportnih aviona Y-8 i Y-9.

Ovo je najveći prelet kineskih aviona od oktobra, kada ih je ukupno 56 uočeno nedaleko od Tajvana u nekoliko navrata tokom jednog dana. Kineski zvaničnici se još uvijek nisu oglasili, a ambasador Deng Ćijun (Xijun) je poslije identičnog incidenta prošle godine rekao da se radi o snažnom upozorenju tajvanskim secesionistima i onima koji ih podržavaju iz inostranstva.

Podsjećamo, Taipei smatra Tajvan nezavisnom državom otkako je poražena strana u Kineskom građanskom gradu napustila otok 1949. godine. I ranije su kineski avioni letjeli blizu Tajvana, te tako pokazivali da ne priznaju nezavisnost, te da nepoštuju tajvansku zračnu zonu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.