PREDSJEDNIK RUSIJE

Putin otkrio šta je Rusija tražila od SAD i NATO-a, pa poručio: Totalno ignorišu naše zahtjeve

Nismo dobili adekvatan odgovor na naša tri ključna zahtjeva, rekao je Putin

Putin: Moskva sastavlja odgovor Vašingtonu. Arhiv

E. Ć.

1.2.2022

Predsjednik Rusije Vladimir Putin večeras je poručio da njegova vlada analizira odgovore Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a na ruske zahtjeve koji su u Moskvu poslani prošle sedmice, a vezana su za pitanja krize oko Ukrajine. Putin je istakao da su glavni prigovori ruske strane ignorisani. 



Putin otkrio zahtjeve koje su SAD odbile

- Sada je jasno, a o tome sam informirao i premijera Mihaila Mišutina, da se glavne točke koje je Rusija istakla ignorišu. Nismo dobili adekvatan odgovor na naša tri ključna zahtjeva - rekao je Putin na obraćanju novinarima nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Putin je otkrio koji su to zahtjevi.

- Oni se odnose na prestanak proširenja NATO pakta, zatim zahtjev da se ne postavljaju oružani sustav u blizini ruske granice i da se razmještanje vojnih snaga NATO-a u Evropi vrati na pozicije iz 1997. godine, kada je potpisan sporazum između Rusije i NATO pakta - istakao je Putin.

Moramo pronaći rješenje

Ruski predsjednik je optužio SAD da pokušava uvući Rusiju u sukob kako bi imali izliku za uvođenje novih sankcija Rusiji.

- Njihov najvažniji zadatak je obuzdati razvoj Rusije, a Ukrajina je samo sredstvo kojim žele postići svoj cilj. To se može postići tako da nas se uvuče u oružani sukob i potom prisili američke saveznike u Europi da nametnu strože sankcije Rusiji o kojima se danas raspravljalo u SAD-u - kazao je on, dodavši da bi Ukrajinsko pristupanje NATO-u bila prijetnja miru u svijetu, a ne samo Rusiji.

- Moramo pronaći rješenje, ali nisam još spreman govoriti o tome kakvo bi ono bilo - poručio je Putin.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija još sastavlja formalni odgovor na pismo Vašingtona, a bit će gotov kada Putin to procijeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.