RAZVIJA GA BOEING

Borbeni avion F-15EX Eagle II ispalio prvi projektil

Avion se može pohvaliti i naprednim senzorima te radarom koji nudi puni spektar zaštite te poboljšani i neuporedivi nosač naoružanja ne samo za napredne hipersonične projektile, nego i za elektronsko ratovanje

Borbeni avion F-15EX Eagle II. Agencije

H. J. I.

3.2.2022

Američke zračne snage bliže se uvođenju novog borbenog aviona u svoju flotu.

Riječ je o modelu F-15EX Eagle II koji je ispalio svoj prvi projektil tokom evaluacijskog programa zrak-zrak sistema naoružanja. Ovo je važan korak za letjelicu koja je dizajnirana da zamijeni zastarjeli F-15 Eagle.


Prije godinu dana obavio prvi let

Novi borbeni avion razvija kompanija Boeing. ima mjesta za dva člana posade, ali njime može letjeti i jedan pilot. Osim što ima fly-by-wire kontrole i naprednu avioniku i digitalne ekrane u pilotskom kokpitu, avion se može pohvaliti i naprednim senzorima te radarom koji nudi puni spektar zaštite te poboljšani i neuporedivi nosač naoružanja ne samo za napredne hipersonične projektile, nego i za elektronsko ratovanje.

F-15EX Eagle II korisi platformu kompanije Open Missions Systems koja povećava tempo uvođenja digitalne tehnologije u budućnost dok koristi istu infrastrukturu, pomoćnu opremu i do 80 posto istih rezervnih dijelova korištenih za zastarjele F-15 avione. Cilj toga je smanjenje troškova i minimalna potreba za obukom pilota te tehničara za održavanje.

Novi avion je prije godinu dana obavio prvi let, a nakon toga još nekoliko bez većih problema. Prvobitno je poslan na Aljasku gdje je tokom vježbi korišten do maksimuma, a obavljena su i brojna testiranja na tlu i u letu kako bi se potvrdila njegova funkcionalnost u različitim elektromagnetskim okruženjima.


Već naručeno osam primjeraka

Problemi otkriveni u njegovom softverskom sistemu Suite 9 su brzo otkriveni, nakon čega je poslan u bazu Nellis gdje je testirana njegova dominacija u zraku.

Nedavno je testiran i u programu WSEP koji se mjesečno provodi u bazi Tyndall, a tokom testa je F-15EX otkrio dron BQM-167 pomoću senzora, uspostavio praćenje i ispalio AIM-120D projektil prema meti. Ovaj test je iskorišten za prikupljanje važnih podataka, a let projektila prema dronu je naknadno namjerno prekinut.

F-15EX Eagle II je sada korak bliže isporuci borbenim jedinicama. Američke zračne snage su prvobitno naručile samo osam primjeraka, ali se očekuje da naruče 144 aviona kako bi zamijenili zastarijele primjerke borbenog aviona F-15 C/D koji su u prosjeku stari četiri desetljeća.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.