PORAST TENZIJA

Tri zemlje strahuju da ih Rusija ne odsječe od Evrope

NATO saveznice uvjeravaju Baltik da je bezbjedan. Velika Britanija, Njemačka, Norveška i Danska su poslale dodatne trupe u region ovog mjeseca u okviru tri međunarodne borbene grupe od oko 1.000 ljudi

Zajedničke vježbe Rusije i Bjelorusije se nastavljaju. ILUSTRACIJA

E. Ć. / Vijesti.me

21.2.2022

Tri baltičke države, Estonija, Litvanija i Latvija pomno prate poteze koje Rusija povlači u susjednoj Bjelorusiji. U pitanju je njihova bezbjednost, ali su i u strahu da bi ih potezi Rusije mogli odsječe od Evrope.

Podsjetimo, na teritoriji Bjelorusije se nalazi oko 30.000 ruskih vojnika koji sprovode vojne vježbe. Te vježbe su trebale biti završene jučer, ali je umjesto najavljenog povlačenja ruske vojske, saopćeno da će vježbe ipak biti produžene. 


Jedna od najslabijih tačaka Alijanse

U saopćenju bjeloruskog ministarstva odbrane navodi se da je takva odluka donesena zbog vojnih aktivnosti blizu granica Rusije i Bjelorusije, kao i zbog eskalacije u Donbasu.

Niko iz Minska nije precizirao koliko bi se ruske trupe mogle zadržati u Bjelorusiji, a "Financial Times" navodi kako ovakav razvoj događaja dodatno zabrinjava Estoniju, Litvaniju i Latviju. Strahuju da bi zbog sposobnosti Rusija mogla da ih odsječe od ostatka Evrope preko Suvalki jaza, odnosno uske granice između Poljske i Litvanije duge 65 kilometara, koja se smatra jednom od najslabijih tačaka NATO-a.

Inače, baltičke države su jedine bivše sovjetske republike koje su ušle u NATO i EU.


Rusija sada ima deset puta više snaga nego NATO

Kusti Salm, sekretar u ministarstvu odbrane Estonije, kazao je da zahvaljujući ratnim igrama u Bjelorusiji Rusija sada u tom regionu ima deset puta više snaga nego NATO na istočnom obodu na Baltiku i u Poljskoj, prenose "Vijesti.me".

On je u razgovoru za britanski list takođe kazao da ruska demonstracija vojne snage i spremnosti predstavlja “dramatičnu promjenu kakva se nije dogodila decenijama”. Ukoliko se ova situacija nastavi, on smatra da će biti potrebna i dramatična promjena u pozicioniranu NATO snaga.

NATO saveznice uvjeravaju Baltik da je bezbjedan. Velika Britanija, Njemačka, Norveška i Danska su poslale dodatne trupe u region ovog mjeseca u okviru tri međunarodne borbene grupe od oko 1.000 ljudi u Estoniju, Latviju i Litvaniju. SAD takođe imaju rotirajući bataljon u Litaniji, a poslale su i pojačanja u bazu u Poljskoj. Međutim baltičke države žele još vojske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.