OBRATIO SE IZ BIJELE KUĆE

Bajden: SAD će braniti svaki pedalj zemalja članica NATO saveza

Dodao je da će SAD i dalje nastaviti pružati potpunu podršku Ukrajini

Džo Bajden. Screenshot

H. J. I.

22.2.2022

Predsjednik SAD-a Džo Bajden (Joe Biden) obratio se uživo iz Bijele kuće prvi put otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak naredio slanje trupa u separatističke regije istočne Ukrajine.

- Nastavićemo pojačavati sankcije. Na dvije ruske finansijske institucije implementiramo sankcije što znači da smo Vladu spriječili da prima finansije sa zapada. Od sutra pa nadalje rukovodstvu i njihovim porodicama nametnut ćemo sankcije. Sa Njemačkom ćemo sarađivati tako da zbog ruskih aktivnosti Sjeverni tok 2 neće ići dalje.

Ako Rusija razmišlja o svom narednom koraku i mi imamo spremne akcije. Cijena će biti još veća, imamo nove sankcije. Ukoliko Rusija ne povuče trupe iz Bjelorusije.

Nemamo namjeru da se borimo protiv Rusije, ovo su odbranmbene aktivnosti. Nadam se da Rusi neće krenuti u invaziju i na glavni grad Kijev. Ruske snage su i dalje u Bjelorusiji sa namjerom da napadnu, tu su raketni sistemi, sanitetski materijal. Ne trebaju vam zalihe krvi ako ne želite napasti - rekao je predsjednik SAD-a. 

Dodao je da je odobrio dodatna kretanja američkih snaga i vojne opreme u Evropi kako bi "ojačala" baltičke saveznike u Estoniji, Latviji i Litvaniji, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio trupama u dvije separatističke regije Ukrajine.

- Danas, kao odgovor na priznanje Rusije da neće povući svoje snage iz Bjelorusije, odobrio sam dodatna kretanja američkih snaga i opreme, već stacioniranih u Evropi kako bi ojačali naše baltičke saveznike: Estoniju, Letoniju i Litvaniju - rekao je Bajden.

Američki predsjednik je rekao da želi da bude jasno da su ovo "potpuno defanzivni potezi od strane SAD-a".

- Nemamo namjeru da se borimo protiv Rusije. Želimo ipak poslati jasnu poruku da će Sjedinjene Države zajedno sa našim saveznicima braniti svaki pedalj teritorije NATO-a. I pridržavajte se obaveza koje smo dali NATO-u - dodao je Bajden.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.