KIJEV

Slovenija evakuirala osoblje ambasade iz Kijeva: Najavili pomoć Ukrajincima

Kad bi Ukrajina bila poražena, to bi značilo novi hladni rat, rat u kojemu bi Evropa platila visoku cijenu, kaže Tonin

Anže Logar: Sigurno stigli na teritoriju EU. AFP

Piše: E. Ma.

26.2.2022

Slovenija je zbog situacije u Ukrajini evakuirala osoblje iz ambasade ove zemlje u Kijevu, ali je spremna oružjem pomoći ukrajinskim vlastima.

Tomaž Mencin, ambasador Slovenije u Ukrajini i dalje nastavlja sa svojim diplomatskim dužnostima, saopćeno je iz Ljubljane.

Anže Logar, ministar vanjskih poslova objavio je da je u konvoju diplomatskih službenika osoblje ambasade uspješno stiglo na teritoriju EU, a s njima i dva člana kabineta slovenske vlade koji su u Kijevu radili na pripremi posjete premijera Janeza Janše toj zemlji, a koja je u međuvremenu odgođena.


Nacionalni aspekti ruske agresije na Ukrajinu

Logar je također u Twitter poruci naveo da poziva pet osoba s titulom počasnih konzula Rusije u Sloveniji da vrate Moskvi svoje konzularne titule i da to smatra odlukom koja mora biti razumljiva sama po sebi u sadašnjoj situaciji.

Premijer Janez Janša za subotu u 18 sati je sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost na koju su uz predsjednika države Boruta Pahora, te predsjednika parlamenta Igora Zorčiča pozvani i čelnici opozicije, na kojoj će se razgovarati o "nacionalnim aspektima ruske agresije na Ukrajinu".



Vlada je uz to na vanrednoj sjednici donijela odluku o restrikcijama u slovenskom zračnom prostoru kojom će se vojnim avionima savezničkih država omogućiti pojednostavljena procedura preleta u slučaju premještaja jedinica na istočnom krilu NATO saveza, no sve to neće utjecati na djelovanje redovnog zračnog saobraćaja.

Kako se navodi u saopćenju nakon sjednice, bilo je riječi i o nekim dodatnim mjerama iz područja kriznog odaziva, a prihvaćen je i zaključak o "pomoći Ukrajini" u vojnoj opremi.


Kacige, puške i municija

- Ukrajini ćemo ovih dana namijeniti kacige, puške i municiju. Želimo da se Kijev može odbraniti - kazao je u razgovoru za POP TV slovenski ministar odbrane Matej Tonin.

On je istakao i da Ukrajina u ovim ključnim i teškim trenucima mora izdržati pritisak Rusije.

- Kad bi Ukrajina bila poražena, to bi značilo novi hladni rat, rat u kojemu bi Evropa platila visoku cijenu - naveo je Tonin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.