NOVE SANKCIJE

Da li će Evropska unija zabraniti letove ruskim kompanijama?

Bugarska, Češka, Estonija, Njemačka i Poljska blokirale su već zračni prostor ruskim letovima

Zabrana letova će se naći na dnevnom redu. AFP

S. S.

27.2.2022

Evropska unija razmatra zabranu ruskih letova u svom zračnom prostoru, rekao je službenik Evropske unije za Reuters. Mnoge su zemlje tu odluku već donijele pojedinačno, ali mjera na nivou EU mogla bi biti dio novog paketa sankcija.

Podsjetimo, Finska će zabraniti ulaz ruskim avionima i tako se pridružila brojnim evropskim zemljama. Druge zemlje, uključujući Bugarsku, Češku, Estoniju, Njemačku i Poljsku, blokirale su zračni prostor ruskim letovima. Litvanija je jučer najavila da će blokirati ruske letove, presijecajući tako brzu rutu od ruske enklave Kalinjingrad do Ukrajine.

Isto je napravila i Rumunija. Bukurešt je, javlja dpa, zatvorio svoj zračni prostor za ruske komercijalne avione, uz izuzetak humanitarnih letova ili izvanrednih situacija. Pravo prelijetanja rumunskog teritorija i slijetanja avionima koji su vlasništvu kompanija sa sjedištem u Rusiji će biti suspendirano.

Rusija je uzvratila tim zemljama istom mjerom. U međuvremenu, Finska bi također trebala odobriti slanje pošiljke neprobojnih prsluka, kaciga i mobilne bolnice u Ukrajinu. Prethodno je odobrila isporuku oko 40 topova u Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.