PROTIV RATA

Više od 600 ruskih naučnika osudilo rusku invaziju na Ukrajinu

Izolacija Rusije od svijeta znači daljnju kulturnu i tehnološku degradaciju naše zemlje u potpunom odsustvu pozitivnih izgleda, rekli su

Ruski naučnici protiv rata u Ukrajini. AFP

S. S.

27.2.2022

Više od 600 ruskih naučnika potpisalo je otvoreno pismo u kojem su uputili kritike zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Pismo dolazi nakon što su drugi univerziteti i nacionalne akademije širom svijeta poslali poruke podrške svojim ukrajinskim kolegama.


Invazija će izolirati Rusiju

U pismu objavljenom na web stranici trv-science.ru, ruski istraživači opisuju rat s Ukrajinom kao nepošten i besmislen. Potpisnici ističu da mnogi od njih imaju rodbinu, prijatelje i kolege u Ukrajini, te navode da je napad izdaja prethodnih generacija Rusa i Ukrajinaca koji su se zajedno borili tokom Drugog svjetskog rata.

U pismu se navodi da će invazija izolirati Rusiju, što će onemogućiti normalno odvijanje naučnog rada u zemlji.

- Uostalom, provođenje naučnog istraživanja nezamislivo je bez pune saradnje s kolegama iz drugih zemalja. Izolacija Rusije od svijeta znači daljnju kulturnu i tehnološku degradaciju naše zemlje u potpunom odsustvu pozitivnih izgleda - stoji u otvorenom pismu.


Veze između ruskih i ukrajinskih naučnika

Naučnici pozivaju na hitno zaustavljanje vojnih operacija u Ukrajini i zahtijevaju poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta ukrajinske države.

U intervjuu za Science, bioinformatičar Mihail Gelfand, koji je pomogao u organizaciji pisma, napomenuo je da je nakon aneksije Krima 2014. nekoliko puta posjetio tu teritoriju kako bi njegovao veze između ruskih i ukrajinskih naučnika.

- Bojim se da to više nije moguće - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.