PUTINOV DAN D JE 5. MART

Predsjednik Rusije bijesan, mislio da će sve biti gotovo za četiri dana

Putin je bijesan, mislio je da će cjelokupni rat biti lak i da će sve biti gotovo za od jednog do četiri dana, piše u objavi Terasa

Rusi nisu imali taktički plan za napad na Ukrajinu. Agencije

A. Č.

28.2.2022

Neimenovani pripadnik ukrajinske tajne službe dostavio je estonskom europarlamentarcu Rihu Terasu izvještaj o sastanku koji je ruski predsjednik Vladimir Putin održao s oligarsima na Uralu, a na kojem je šef Kremlja navodno bjesnio jer njegovi ratni planovi u agresiji na Ukrajinu ne idu onako kako je očekivano.

Teras, koji je od 2011. do 2018. bio komandant estonske vojske, na Twitteru je objavio da se Putin našao u problemu jer mu napad na Ukrajinu ne ide onako brzo kako je on mislio da će napredovati.

On je, pozivajući se na ukrajinskog oficira, prenio da se Putin sastao s oligarsima, koji su pogođeni zapadnim sankcijama, da bi osigurao da niko od njih ne pobjegne iz Rusije.

- Putin je bijesan, mislio je da će cjelokupni rat biti lak i da će sve biti gotovo za od jednog do četiri dana - piše u objavi Terasa, koji je priložio i faksimil dokumenta za koji tvrdi da je dobio od Ukrajinaca.


Rat ih košta oko 20 milijardi dolara dnevn

U dokumentu se navodi da Rusi nisu imali taktički plan za napad na Ukrajinu.

- Rat ih košta oko 20 milijardi dolara dnevno. Raketa imaju za još najviše tri-četiri dana, štede na njima. Nedostaje im oružja, fabrike fizički ne mogu da ispune toliko narudžbina za izradu oružja. Puške i municija su najviše što mogu da naprave - stoji u dokumentu.

Teras navodi da Rusija novo oružje može da proizvede za tri-četiri mjeseca, ako i tada jer nemaju sirovina i dodaje da je prije ruska vojska nabavljala oružje uglavnom iz Slovenije, Finske i Njemačke, što je sada stopirano.


Cilj je bio da zauzmu Kijev

- Ako Ukrajina uspe da se uspješno odupre Rusima deset dana (do 5. marta), onda će Rusi morati da uđu u pregovore zato što nemaju novca, oružja ili resursa. Ipak, prema sankcijama su ravnodušni – objavio je na Twitteru estonski poslanik Evropske narodne partije.

- Ruske snage za specijalne operacije su u blizini Kijeva od 18. februara. Cilj je bio da zauzmu Kijev i postave marionetski režim. Pripremali su provokacije protiv nedužnih civila, žena i djece, kako bi posijali paniku. To je njihov adut. Cjelokupni ruski plan zasniva se na širenju panike da bi se civili i oružane snage predale, a (predsjednik Volodimir) Zelenski pobjegao. Očekuju da se Harkov prvi preda da bi ostali gradovi sledili njegov primjer i tako izbjegli krvoproliće - prenio je Teras dokument i dodao su Rusi šokirani žestokim otporom na koji su naišli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.