NOVE SANKCIJE

SAD uvode embargo na kupovinu ruske nafte

Taj potez uslijedio je nakon molbi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog američkim i zapadnim zvaničnicima da prekinu uvoz, što je bio očigledan propust masovnih sankcija koje su Rusiji uvedene zbog invazije

Džo Bajden. Arhiva

H. J. I.

8.3.2022

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) odlučio je zabraniti uvoz ruske nafte, pooštravajući sankcije ruskoj ekonomiji kao odmazdu za njenu invaziju na Ukrajinu, javljaju američki mediji.

Taj potez uslijedio je nakon molbi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog američkim i zapadnim zvaničnicima da prekinu uvoz, što je bio očigledan propust masovnih sankcija koje su Rusiji uvedene zbog invazije. Izvoz energije zadržao je stalan priliv gotovine u Rusiju uprkos inače ozbiljnim ograničenjima za njen finansijski sektor.

New York Times najavljuje da će odluku o tome Bajden saopćiti u 10:45 po vašingtonskom vremenu (što je 16:45 po evropskom vremenu).

Ova odluka je i "ustupak" poslanicima oba doma američkog parlamenta, iz obje stranke, koji insistiraju na bitno jačem sankcioniranju Rusije zbog agresije na Ukrajinu. SAD će djelovati same, ali u bliskoj konsultaciji sa evropskim saveznicima, koji više ovise o ruskim energentima, najavljuje Associated Press.  

Dodaje se i da prirodni plin iz Rusije čini jednu trećinu evropske potrošnje fosilnog goriva. SAD, naravno, ne uvoze ruski prirodni gas.

Zvanični Kremlj danas je objavio da će, ukoliko Evropa bude slijedila SAD u zabrani kupovine ruske nafte, zatvoriti plinovod Sjeverni tok 1. Time bi gotovo u cjelosti bio zaustavljen dotok plina u zapadnu Evropu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.