DRUGI PO REDU

Počeo Diplomatski forum u Antaliji: Okupljeni političari, intelektualci iz cijelog svijeta

Učesnici će se baviti širokim spektrom tema iz međunarodnih odnosa u okviru sveobuhvatne teme "Rekodiranje diplomatije"

A. O.

11.3.2022

Diplomatski forum u Antaliji - Avaz
Jens Stoltenberg i Mevlut Čavušolu - Avaz
Jens Stoltenberg i Mevlut Čavušolu - Avaz
Dritan Abazović i Mevlut Čavušolu - Avaz
Ministri vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, ministar Turske Mevlut Čavušolu - Avaz

Počeo je drugi Diplomatski forum u Antaliji (ADF), mediteranskoj provinciji na jugu Turske, a okupio je političare, diplomate, kreatore javnog mnijenja i intelektualce iz cijelog svijeta kako bi razgovarali o gorućim globalnim temama, javlja Anadolu Agency (AA).

Drugo izdanje prestižnog skupa počelo je panel diskusijama, a potom će uslijediti uvodna obraćanja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, kao i turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Čavušolua.


Brojni političari

Forum, čiji je komunikacijski partner Anadolu Agency, traje do nedjelje i uključuje brojne panel diskusije na kojima će učesnici razgovarati o širokom spektru tema koje se tiču međunarodnih odnosa. Na Forumu učestvuju i brojni političari iz regije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Džozef Borelj također su među učesnicima foruma.

Na Forum u Antaliju doputovao je i jermenski ministar vanjskih poslova Ararat Mirzojan koji je stigao još u četvrtak radi aktuelnih razgovora o normalizaciji odnosa Armenije i Turske.

Forum se održava u Kongresnom i izložbenom centru NEST u Antaliji i to pod temom “Rekodiranje diplomatije“.

Istaknuti lideri i diplomate iz različitih zemalja održat će debate od globalnog značaja, uključujući teme “Cijena mira, cijena rata“ i “Putevi do mira i prosperiteta“.


Demokratsko upravljanje

Demokratsko upravljanje, liderstvo i diplomatija, energetska sigurnost, borba protiv rasizma i diskriminacije, neregularne migracije, ponovno razmatranje sigurnosti u Evropi, klimatske promjene i energetska tranzicija, zelena ekonomija i osnaživanje žena su među panel diskusijama predviđenim za ovaj događaj.

Pored panela, Forum će ugostiti posebne goste, okrugle stolove i druge događaje.

- Učesnici će se baviti širokim spektrom tema iz međunarodnih odnosa u okviru sveobuhvatne teme "Rekodiranje diplomatije". Diplomatija se zaista transformiše. Njen jezik i metode se mijenjaju. Konkurencija, nesloga, pa čak i sukobi su konstante u međunarodnim poslovima i utiču na čovječanstvo promjenjivom dinamikom - navodi se na internet stanici ADF-a.

Također se navodi da su nove fluktuacije u globalnim poslovima, praćene pandemijom COVID-19, povećale potrebu za transformacijom i dale dodatni značaj odnosima između države i pojedinca, kao i tehnološkim inovacijama.

Forum je počeo dan nakon što su se ministri vanjskih poslova Turske, Ukrajine i Rusije sastali u Antaliji u namjeri da postignu dogovor o okončanju rata između Rusije i Ukrajine.

Prošle godine ADF je održan pod temom "Inovativna diplomatija: Nova era, novi pristupi".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.