BRITANSKI PREMIJER

Džonson poslao poruku iz Brisela: Putin mora propasti i hoće

Poruka koju Putin može preuzeti je: Ukrajina nije sama. Stojimo uz građane Kijeva, Mariupolja, Lavova i Donjecka, poručio je Džonson

Boris Džonson. Screenshot

E. Ć.

24.3.2022

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) održao je pres-konferenciju nakon današnjeg NATO samita i sastanka Grupe sedam (G7). On je rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo sarađivati s istomišljenicima na pojačanju smrtonosne pomoći Ukrajini, a obećao je i 6.000 dodatnih projektila.

- Moramo podržati slobodnu i demokratsku Ukrajinu dugoročno. Ovo je samo početak - rekao je Džonson te istakao kako je Velika Britanija do sada sankcionisala više od 1.000 ruskih pojedinaca i subjekata.

- Poruka koju Putin može preuzeti je: Ukrajina nije sama. Stojimo uz građane Kijeva, Mariupolja, Lavova i Donjecka. Kao što je i sam predsjednik Zelenski rekao, narod Ukrajine mora pobijediti, a Putin mora propasti - i hoće - poručio je Džonson.

Britanski premijer isključio je uvođenje zone zabrane letova iznad Ukrajine.

- Uvođenje zone zabrane letova iznad Ukrajine značilo bi da naši avioni mogu oboriti ruske avione. Nijedna zemlja NATO-a to ne želi učiniti. Moramo biti jasni u vezi toga. To nije nešto o čemu razmišljamo. Ono što mi radimo jeste pružanje pomoći Ukrajini u dostavljanju odbrambenog oružja - istakao je Džonson.

Komentarišući tvrdnje glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova (Dmitry) da je antiruski nastrojen, Džonson je poručio da to nije tačno, te da se suosjeća s ruskim narodom, ali ne i sa njihovim liderom Vladimirom Putinom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.