URED BORISA DŽONSONA

Članice NATO-a saglasne: U slučaju invazije Rusiji uvesti sankcije bez presedana

Saopćenje iz pres-službe kabineta britanskog premijera stiglo je nakon nakon video-konferencije na kojoj su sinoć učestvovali Ursula fon der Lejen, Šarl Mišel, Jens Stoltenberg i lideri Velike Britanije, Italije, Francuske, Njemačke i Poljske

Boris Džonson. Twitter

E. Ć. / Srna

25.1.2022

Lideri Velike Britanije i drugih vodećih članica NATO-a saglasili su se da Rusiji treba uvesti "sankcije bez presedana" u slučaju invazije na Ukrajinu, saopćeno je iz pres-službe kabineta britanskog premijera Borisa Džonsona (Johnson).



Naglašena važnost međunarodnog jedinstva

Saopćenje je izdato nakon video-konferencije na kojoj su sinoć učestvovali predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen), predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel (Charles Michel), generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i lideri Velike Britanije, Italije, Poljske, Francuske i Njemačke. Sastanak je bio zatvoren za medije.

- Lideri su se saglasili da saveznici, u slučaju ruskog upada na teritoriju Ukrajine, moraju preduzeti brze kaznene mjere, uključujući sankcije bez presedana. Oni su se saglasili i da nastave blisku koordinaciju bilo kakvog odgovora - navodi se u saopćenju.

Učesnici sastanka naglasili su važnost "međunarodnog jedinstva u svjetlu rastućeg ruskog neprijateljstva", prenio je TASS.

- Premijer Velike Britanije skrenuo je pažnju na stvarne ljudske žrtve u slučaju bilo kakve ruske agresije i potrebu da se preduzmu svi koraci u našoj moći da spriječimo takav ishod - navodi se u dokumentu.

Diplomatija ostaje prioritet

S tim u vezi, lideri NATO-a saglasili su se da diplomatija sa Rusijom ostaje prioritet u rješavanju trenutne situacije oko Ukrajine.

- Lideri su naglasili da su diplomatske diskusije sa Rusijom i dalje prioritet i pozdravili razgovore koji se već vode između Rusije i članica NATO-a - ističe se u saopćenju.

Učesnici diskusije bili su saglasni i u vezi sa stavom da međunarodna zajednica neće tolerisati bilo kakve postupke koji podrivaju suverenitet Ukrajine. U saopćenju se navodi da je Džonson predstavio korake koje je Velika Britanija preduzela radi jačanja odbrambenih kapaciteta Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.