DUBROVNIK

Obilježena godišnjica avionske nesreće u kojoj je poginuo američki ministar Ronald Braun

Tadašnji predsjednik Bil Klinton misiju koju je predvodio ministar Ron Braun opisao je misijom mira i nade

Braun na aerodromu u Tuzli. Screenshot / AP

E. Ć.

3.4.2022

U Dubrovniku je danas, povodom 26. godišnjice avionske nesreće u kojoj je 3. aprila 1996. godine poginulo američka privredna delegacija predvođena tadašnjim ministrom trgovine SAD Ronaldom Braunom (Brown), održana komemoracija u čast poginulim.

Doministrica Ministarstva trgovine SAD Marisa Lago rekla je da se  nakon 26 godina komemoracijom nastavlja žalovati trideset i petero tragično poginulih koji su radili za mir i blagostanje u ratom razorenoj regiji.

- Tadašnji predsjednik Bil Klinton (Bill Clinton) misiju koju je predvodio ministar Ron Braun opisao je misijom mira i nade, kako bi se pomoglo obnoviti razorenu zemlju i donijelo bolje sutra kroz iskren rad i zajednički pothvat. Koliko bi zadovoljni danas bili članovi te misije da su danas s nama u Dubrovniku i Hrvatskoj, NATO saveznici, članici Evropske unije i regionalnoj gospodarskoj uspješnoj prič- rekla je Lago.

Avion se srušio nedaleko od aerodroma u Čilipima prilikom velikog nevremena srušio se američki vojni avion s američkim ministrom trgovine Ronaldom Braunom i delegacijom s još 34 osobe, koja se u Dubrovniku trebala sastati s hrvatskim zvaničnicima, prenosi Index.

Inače, posljednji snimak aviona američkog ministra Ronalda Brauna zabilježen je na aerodromu u Tuzli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.