PLANIRANO ZA JUNI

Papa otkazao sastanak s ruskim patrijarhom

Ovo je trebao da bude drugi susret, a prvi put sastali su se na Kubi 2016. godine, što je bio prvi susret nekog Pape i vođe Ruske pravoslavne Crkve od raskola između istočne i zapadne Crkve 1054. godine

Papa Franjo. AFP

S. S.

22.4.2022

Planovi za sastanak pape Franje s ruskim patrijarhom Kirilom u Jeruzalemu u junu suspendirani su, rekao je Papa za argentinski list. Reuters je 11. aprila obavijestio da Vatikan razmišlja o produženju Papine posjete Libanu 12. i 13. junu za jedan dan da se može sastati s Kirilom u Jeruzalemu 14. junu.

Franjo je u razgovoru za La Nacion rekao da mu je žao što je plan morao biti "suspendiran" jer su vatikanske diplomate savjetovale da bi takav susret "mogao u ovom trenutku izazvati puno nejasnoća". 

Ovo je trebao da bude drugi susret, a prvi put sastali su se na Kubi 2016. godine. To je bio prvi susret nekog Pape i vođe Ruske pravoslavne Crkve od raskola između istočne i zapadne Crkve 1054. godine. Kiril (75) je otvoreno podržao rusku invaziju na Ukrajinu, čime je podijelio pravoslavni svijet i izazvao internu pobunu kakvu se ne pamti.

Papa Franjo (85) je više puta indirektno kritizirao Rusiju i predsjednika Vladimira Putina zbog rata ocijenivši ga neopravdanom agresijom i invazijom i izrazivši žaljenje zbog nasilja nad žrtvama. Putin tvrdi da u Ukrajini provodi "posebnu vojnu operaciju" u cilju "demilitarizacije" i "denacifikacije" zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.