DEMANTIRAO NAVODE

Lavrov: Ne tražimo od Zelenskog predaju, već nešto drugo

Zelenski može donijeti mir ako prestane davati kriminalne zapovijedi neonacističkim bataljonima te ako ih prisili da puste civile i prestanu s otporom, istakao je

Sergej Lavrov. Reuters

H. J. I.

1.5.2022

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je u intervjuu za talijansku televiziju da ne planiraju umjetno postaviti rok za kraj, kako je kazao, "specijalne vojne operacije" (kako Rusi nazivaju agresiju na Ukrajinu) za 9. maj kad se u Rusiji slavi Dan pobjede nad nacizmom. 

Podsjetimo, zadnjih sedmica u zapadnim se medijima i javnosti, ali i među stručnjacima, često govori da bi Putin kraj specijalne vojne operacije, kako napad na Ukrajinu zove Kremlj, mogao proglasiti 9. maja, kad se u Rusiji slavi Dan pobjede nad nacizmom.


Zaštita i osiguranje sigurnosti civilnog stanovništva

Lavrov je sad to demantirao.

- Naša vojska neće umjetno prilagođavati svoje djelovanje bilo kojem datumu, uključujući Dan pobjede - rekao je Lavrov, dodajući da "tempo operacije u Ukrajini ovisi prije svega o potrebi da se minimiziraju svi rizici za civilno stanovništvo i rusko vojno osoblje", kazao je Lavrov.

Kaže da je svjestan da je u SSSR-u postojala tradicija da se za praznike napravi nešto veliko.

- Mi svoje djelovanje u Ukrajini koncentriramo isključivo na zadaće koje sam spomenuo. Najavio ih je ruski predsjednik Vladimir Putin. To su zaštita i osiguranje sigurnosti civilnog stanovništva - rekao je Lavrov, dodavši da im je cilj onemogućiti bilo kakvu prijetnju za Rusiju, prenosi Interfax.


Nije im cilj promjena vlasti u Ukrajini

Dodaje kako Rusija ne traži od Zelenskog da se preda, već traži da Zelenski naredi ukrajinskim "neonacističkim bataljonima", kako Lavrovljeve riječi prenosi Interfax, da se predaju.

- Zelenski može donijeti mir ako prestane davati kriminalne zapovijedi neonacističkim bataljonima te ako ih prisili da puste civile i prestanu s otporom - rekao je Lavrov.

Dodao je da im nije cilj promjena vlasti u Ukrajini.

- Naš cilj ne uključuje promjenu režima u Ukrajini. To je američka specijalnost, to oni rade širom svijeta - rekao je Lavrov. Dodao je da je Rusiji cilj osigurati mir ljudima na istoku Ukrajine te "ih zaštititi od nacifikacije".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.