PREDSJEDNIK SAD

Džo Bajden će u julu posjetiti Izrael, Zapadnu obalu i Saudijsku Arabiju

Predsjednik se raduje što će potvrditi svoju doživotnu posvećenost dvodržavnom rješenju i razgovarati o načinima na koje bismo mogli ponovo oživjeti politički horizont, rekla je Žen Pijer

Bajden: Na turneji od 13. do 16. jula. Twitter

E. Ć. / Anadolija

14.6.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) u julu će posjetiti Izrael, Zapadnu obalu i Saudijsku Arabiju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Bajden će na turneji, koja će trajati od 13. do 16. jula, razgovarati s desetak kolega iz cijele regije i šire, potvrdio je neimenovani zvaničnik Bajdenove administracije. Njegova prva stanica će biti Izrael i bit će to prva njegova posjeta toj zemlji u svojstvu predsjednika.

Glasnogovornica Bijele kuće Karin Žen Pijer (Karine Jean-Pierre) rekla je u utorak da će se Bajden sastati s izraelskim liderima kako bi razgovarali o sigurnosti, prosperitetu i sve većoj integraciji Izraela u širi region.


Nakon razgovora u Izraelu, američki predsjednik će se uputiti na okupiranu Zapadnu obalu, u Palestinu, gdje će se sastati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i drugim palestinskim zvaničnicima.

- Predsjednik se raduje što će potvrditi svoju doživotnu posvećenost dvodržavnom rješenju i razgovarati o načinima na koje bismo mogli ponovo oživjeti politički horizont koji može osigurati jednake mjere slobode, sigurnosti, prosperiteta i dostojanstva i Izraelcima i Palestincima - rekla je glasnogovornica Bijele kuće.

Nakon posjete Zapadnoj obali, Bajden će otputovati u Džedu, u Saudijskoj Arabiji, gdje će prisustvovati samitu Zaljevskog vijeća za saradnju plus Egipat, Irak i Jordan (poznat kao GCC + 3). Žen Pijer je potvrdila da će Bajden sa svojim kolegama razgovarati o nizu bilateralnih, regionalnih i globalnih pitanja.

- Ono uključuje podršku primirju u Jemenu uz posredovanje UN-a, koje je dovelo do najmirnijeg perioda tamo od početka rata prije sedam godina - rekla je glasnogovornica.

Žen-Pijer je dodala da Bajden "cijeni liderstvo kralja Salmana i njegov poziv" i "raduje se ovoj važnoj posjeti Saudijskoj Arabiji, koja je strateški partner Sjedinjenih Država već skoro osam decenija". Saudijska zvanična novinska agencija (SPA) potvrdila je u utorak da će Bajden u Saudijskoj Arabiji boraviti 15. i 16. jula. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.