TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan odbacio nezakonitu aneksiju: Krim je ukrajinski

Vraćanje Krima Ukrajini, čiji je neodvojivi dio, suštinska je potreba s aspekta međunarodnog prava, izjavio je on

Erdoan: Zaštita suvereniteta Ukrajine od ključne važnosti. Twitter

E. Ć. / Anadolija

24.8.2022

Ankara podržava teritorijalni integritet Ukrajine i odbacuje nezakonitu aneksiju Krima, izjavio je jučer turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), javlja Anadolu Agency (AA). 

- Vraćanje Krima Ukrajini, čiji je neodvojivi dio, suštinska je potreba s aspekta međunarodnog prava - rekao je Erdoan u video poruci na Drugom samitu Krimske platforme. 

Krimska platforma je međunarodni koordinacioni mehanizam Ukrajine za privlačenje veće globalne pažnje na rusku ilegalnu aneksiju Krima 2014. godine.

Erdoan je istakao kako je zaštita teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političkog jedinstva Ukrajine od ključne važnosti, ne samo za regionalnu, već i za globalnu sigurnost i stabilnost. 

- Osiguravanje sigurnosti i dobrobiti krimskih Tatara također je među prioritetima Turske - dodao je.


Turski predsjednik je ponovio da očekuje da će zamjenik predsjednika Medžlisa krimskih Tatara Nariman Dzhelijal, kao i još najmanje 45 drugih krimskih Tatara koje je Rusija pritvorila 2021. godine, biti oslobođeni.

Erdoan je rekao kako Turska želi biti posrednik u pregovorima Ukrajine i Rusije.

- Naš cilj je da u bliskoj budućnosti organiziramo sastanak Putina i Zelenskog (Zelensky) radi rješavanja krize - izjavio je Putin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.