UPRKOS RUSIJI

Evropska unija spremna za zimu

Prosječan nivo popunjenosti rezervi plina u zemljama EU iznosi 88 posto

Snabdijevenost plinom. EU / ILUSTRACIJA

A. O.

30.9.2022

Rusija je zaustavila isporuke brojnim zemljama EU, a isporuke gasa postaju sve manje predvidljive. Evropsko vijeće je poduzelo hitne mjere za sigurno snabdijevanje plinom za zimu.

Sudeći prema posljednjim podacima, skladišta gasa širom EU već su popunjena sa skoro 90 posto svog kapaciteta, a iz Evropskog vijeća kažu da će to omogućiti dovoljnu opskrbu gasom tokom hladnih, zimskih mjeseci.

Evropsko vijeće u julu ove godine usvojilo je novu uredbu o skladištu plina koja ima za cilj osigurati da skladišta budu popunjena prije hladne sezone. 

Podzemna skladišta plina na teritoriji država članica moraju biti popunjena do najmanje 80 posto svog kapaciteta zaključno sa prvim novembrom, navodi se u uredbi. 

Obavezna certifikacija svih operatera podzemnih skladišta plina kako bi se izbjegao rizik od vanjskih smetnji također se navodi u uredbi.

Većina zemalja EU uspjela je uskladištiti potreban nivo gasa u svojim rezervama, zaključno sa 27. septembrom.

Prosječan nivo popunjenosti rezervi plina u zemljama EU iznosi 88 posto.

Zemlje EU su se petog avgusta godine dogovorile da smanje ukupnu potražnju za gasom. TWITTER

Zemlje EU su se petog avgusta godine dogovorile da smanje ukupnu potražnju za gasom u EU za 15 posto u periodu od augusta 2022. do marta 2023. Odluka je usvojena u rekordnom roku, budući da je Evropska komisija samo dvije sedmice ranije predstavila svoj predlog.

Prema novim pravilima, zemlje EU su se složile da poduzmu mjere - definisane na nacionalnom nivou - za smanjenje potražnje za gasom na određeni period. Smanjenje je dobrovoljno, ali, ukoliko poremećaji u snabdijevanju gasom budu neophodni, Evropsko vijeće bi moglo aktivirati mehanizam upozorenja, na osnovu prijedloga Evropske komisije, obavezujući zemlje EU na smanjenje. U takvom scenariju, neka izuzeća bi se primjenjivala ovisno o okolnostima u zemlji.

Zakon propisuje da zemlje treba da daju prioritet mjerama koje ne utiču na domaćinstva ili osnovne usluge, kao što su bolnice.

Uštedi energije doprinosi i efikasnija upotreba energije u EU. Evropsko vijeće trenutno radi na novim pravilima u paketu "Fit for 55" koji će povećati ciljeve EU za energetsku efikasnost do 2030. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.