DOK TRAJE RAT

Kako Putin "časti" Ukrajinu za svoj 70. rođendan

Naime, radi se o više od 400 tenkova, 600 oklopnih vozila i 44 višecjevna raketna sistema koje su Rusi ostavili iza sebe na ratištima

E. Ć.

7.10.2022

Rusi iza sebe ostavljaju mnogo oružja. AP

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je napunio 70. godinu. Dok šef Kremlja proslavlja rođendan, u Ukrajini uveliko traje rat koji je on naredio 24. februara ove godine.

Putin je, prema pisanju AP-a, od bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka dobio traktor, no kako piše "Daily Mail", i Ukrajina dobija "poklone". Naime, radi se o više od 400 tenkova, 600 oklopnih vozila i 44 višecjevna raketna sistema koje su Rusi ostavili iza sebe na ratištima.

Tako je Rusija postala najveći dobavljač oružja Ukrajini. Sve te tenkove, vozila, topove, haubice, granate i ostalo oružje Ukrajinci koriste protiv Rusa u kontraofanzivi.

Najnaprednije rusko oklopno oružje Ukrajina je zarobila kod Izjuma u regionu Harkova. Tu spadaju tenkovi T-90 i borbena vozila BRT-82 s automatskim topovima.

- Imamo toliko trofeja da ni ne znamo što ćemo s njima - rekao je za institut za rat zamjenik načelnika glavnog štaba Ruslan Andrijko, prenosi "Daily Mail".






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.