UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenski za BBC: Putin je počeo pripremati stanovnike Rusije na upotrebu nuklearnog oružja

On je naglasio kako se protiv Rusije trebaju koristiti preventivni udarci, odnosno sankcije, ističući da su ruske nuklearne prijetnje rizik za cijelu planetu

Zelenski: Putin se najviše boji svog naroda. Screenshot / BBC

E. Ć. / BBC

7.10.2022

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (Zelensky) dao je intervju za britanski BBC u kojem je pozvao na uvođenje preventivnih sankcija Rusiji, rekavši da su dužnosnici te zemlje počeli pripremati rusko društvo za moguću upotrebu nuklearnog oružja u ratu.

Zelenski je naglasio kako se protiv Rusije trebaju koristiti preventivni udarci, odnosno sankcije, ističući da su ruske nuklearne prijetnje rizik za cijelu planetu.

- Oni počinju pripremati svoje društvo. To je vrlo opasno. Nisu spremni to učiniti, koristiti. Ali počinju komunicirati. Ne znaju hoće li to koristiti ili ne. Mislim da je opasno čak i govoriti o tome - rekao je Zelenski.


Mobilizirani Rusi su samo topovsko meso

On je rekao da jučer nije pozvao na nuklearne udare na Rusiju, rekavši da je riječ koju je upotrijebio na ukrajinskom pogrešno shvaćena.

- Nakon tog prijevoda oni (Rusi) su napravili svoje i počeli sami prevoditi to u drugim smjerovima. Moskva je već napravila korak zauzimanjem nuklearne elektrane Zaporožje. Svijet može hitno zaustaviti akcije ruskih okupatora. Svijet može implementirati paket sankcija u takvim slučajevima i učiniti sve da oni napuste nuklearnu elektranu - istakao je Zelenski za BBC.

Ukrajinski predsjednik je, komentarišući mobilizirane Ruse, rekao da ako ne žele biti kebab da se trebaju izboriti za svoje živote.

- Ova mobilizirana djeca sada dolaze bez mitraljeza, pancirnih prsluka, oni su samo topovsko meso... - dodao je Zelenski.


Čega se Putin najviše boji?

Upitan čega se Putin najviše boji, Zelenski je rekao da to nije nuklearni napad.

- On se boji svog društva, svog naroda. Jer samo ga ovaj narod može promijeniti, oduzeti mu moć i dati je drugoj osobi - poručio je Zelenski za BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.