NOVI IZVJEŠTAJ

Britanski obavještajci: Kritikuje se rusko rukovodstvo unutar sistema, pominje se i Kadirov

I jedni i drugi vjerovatno postižu određeni kredibilitet na osnovu značajnog rasporeda čečenskih i Vagnerovih borbenih jedinica na terenu

Ruski vojnici kod Zaporožja. AP / Alexander Zemlianichenko

A. O.

8.10.2022

Nakon kontinuiranih neuspjeha na ratištu, za Rusiju u posljednje dvije sedmice, sve raznovrsniji akteri unutar ruskog sistema pridružili su se glasovima u kritici ruskog rukovodstva.

Kritičari su uključivali čečenskog lidera Ramzana Kadirova, vlasnika privatne vojne kompanije Vagner Grup (Wagner Group) Jevgenija Prigožina, državno odobrene TV voditelje, pop zvijezde i sve glasniju zajednicu ultranacionalističkih vojnih blogera.

Kadirov i Prigožin se vjerovatno doživljavaju kao neformalne ličnosti na čelu "proratnog" bloka čija kritika zavisi od argumenata za veću posvećenost države i spremnost na eskalaciju.

I jedni i drugi vjerovatno postižu određeni kredibilitet na osnovu značajnog rasporeda čečenskih i Vagnerovih borbenih jedinica na terenu.

Kritike su i dalje usmjerene na vrhovnu vojnu komandu, a ne na više političko rukovodstvo, ali ona predstavlja trend javnog izražavanja neslaganja protiv ruskog establišmenta koji se barem djelimično toleriše i koji će vjerovatno biti teško preokrenuti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.