PREMINUO U PETAK

Brat Grenta Vala povukao tvrdnje o ubistvu američkog novinara: Bio sam u šoku

Žao mi je zbog videa, imao sam samo ograničene informacije, rekao je Val

Val: Autor nekoliko knjiga o sportu. CNN

A. Č.

14.12.2022

Brat Grenta Vala (Grant Wahl), poznatog američkog novinara koji je preminuo u petak, 9. decembra za vrijeme izvještavanja četvrtfinalne utakmice između Argentine i Nizozemske, što je izazvalo šok i nevjericu širom svijeta, povukao je ranije iznesene sumnje da je njegov brat, navodno, ubijen, a što su prenijeli i mediji u regiji.

- Više ne sumnjam da se dogodio zločin - objavio je Erik Val (Eric Wahl), brat preminulog Grenta Vala, na društvenim mrežama.

U izjavi za "New York Post" Erik Val je u utorak rekao kako "žali" što je sugerirao da je možda neko ubio njegovog brata na Svjetskom prvenstvu u Kataru prošle sedmice.


Imao sam samo ograničene informacije

Dodao je da je bio "u šoku" kada je na društvenim mrežama tokom proteklog vikenda objavio video s teorijom o mogućoj nasilnoj smrti američkog novinara čije tijelo je jučer dopremljeno u Sjedinjene Američke Države.

- Žao mi je zbog videa. Bio sam u šoku, a imao sam samo ograničene informacije - rekao je Val napuštajući stan bratove udovice dr. Celine Gounder na Manhatanu.

- Posebno izražavam žaljenje svim ljudima u muslimanskom svijetu koje sam uvrijedio. Nikad mi to nije bila namjera - rekao je za New York Post.

Kako je ranije prenio američki CNN, organizatori Svjetskog prvenstva u Kataru su rekli su subotu da je Valu “pozlilo” u prostoru za novinare, gdje mu je “odmah pružena medicinska pomoć”.

Potom je prebačen u Opću bolnicu Hamad, rekao je portparol Komiteta Vrhovnog suda za isporuku i ostavštinu, tijela nadležnog za planiranje turnira.

Pratio 11 Svjetskih prvenstava

Val je izvještavao o fudbalu više od dvije decenije, prateći čak 11 Svjetskih prvenstava. Autor je nekoliko knjiga o tom sportu.

Upravo je ranije ove sedmice proslavio svoj rođendan sa “sjajnom grupom prijatelja iz medija na Svjetskom prvenstvu”, navodi se u objavi na njegovom službenom Twitter nalogu, u kojoj se dodaje da je “veoma zahvalan za sve”.

U epizodi podcasta Futbol sa Grantom Wahlom, objavljenoj 6. decembra, nekoliko dana prije smrti, novinar se požalio da se loše osjeća.

- Postalo je prilično loše u smislu stezanja u grudima, stiskanja, pritiska. Osjećam se prilično loše - rekao je tada Val voditelju Chrisu Wittynghamu u toj epizodi, prenijeli su mediji.

Val je također rekao da je doživio “nehotičnu kapitulaciju tijela i uma” nakon utakmice SAD-Holandija 3. decembra.

Dodao je da je potražio pomoć u klinici u Medijskom centru Svjetskog prvenstva, smatrajući da ima bronhitis. Dali su mu sirup protiv kašlja i brufen, a ubrzo nakon toga, rekao je, da se osjećao bolje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.