"SVAKA OPCIJA JE NA STOLU"

Američka federalna agencija razmatra zabranu plinskih peći

Kratkotrajna izloženost NO2 povezana je s pogoršanjem astme kod djece, navodi Hoen-Sarik

Plinska peć. FACEBOOK

A. O.

10.1.2023

Sjedinjene Američke Države (SAD) razmatraju zabranu upotrebe plinskih šporeta za koje kažu kako su izvor unutrašnjeg onečišćenja povezanog s dječjom astmom. 

Naime, kako prenosi CNN, američki povjerenik za sigurnost potrošačkih proizvoda u intervjuu za Bloomberg rekao je kako upotreba plinskih štednjaka predstavlja veliku "skrivenu opasnost".

- Svaka opcija je na stolu. Proizvodi koji se ne mogu učiniti sigurnim mogu biti zabranjeni - rekao je povjerenik agencije Ričard (Richard Trumka= Jr. za Bloomberg. 

U izvještaju se navodi da agencija planira "preduzeti mjere" za rješavanje zagađenja zatvorenog prostora uzrokovanog pećima.


Štetne reakcije

Studija iz decembra 2022. u Međunarodnom časopisu za istraživanje okoliša i javno zdravlje otkrila je da je korištenje plinskih peći u zatvorenom prostoru povezano s povećanim rizikom od trenutne astme među djecom. Studija je otkrila da se skoro 13 posto trenutne dječje astme u SAD-u može pripisati korištenju plinskih peći.

Trumka je za Bloomberg rekao da agencija planira otvoriti javni komentar o opasnostima od plinskih peći. Opcije osim zabrane uključuju "postavljanje standarda za emisije iz uređaja".

Trideset pet posto domaćinstava u Sjedinjenim Državama koristi peć na plin, a broj se približava 70 posto u nekim državama poput Kalifornije i Nju Džerzija (New Jerseya). Druge studije su otkrile da ove peći emituju značajne nivoe dušikovog dioksida, ugljičnog monoksida i finih čestica – koje bez odgovarajuće ventilacije mogu podići nivoe koncentracije u zatvorenom prostoru na nesigurne nivoe kako to smatra EPA.

- Kratkotrajna izloženost NO2 povezana je s pogoršanjem astme kod djece, a utvrđeno je da dugotrajno izlaganje vjerovatno uzrokuje razvoj astme - navela je grupa zakonodavaca u pismu predsjedavajućem Aleksandru Hoen-Sarik (Alexanderu Hoehn-Saric), dodajući da može takođe pogoršavaju kardiovaskularne bolesti.

U pismu – senator Korej Buker (Corey Booker) i senator Elizabet Varen (Elizabeth Warren) među njegovim potpisnicima – tvrde da je veća vjerovatnoća da će crnačka, latinoamerička domaćinstva i domaćinstva s niskim primanjima biti pogođena ovim štetnim reakcijama, jer je vjerovatnije da će živjeti u blizini spalionice otpada ili pepela ili se nalaze u kući sa lošom ventilacijom.


Nastavak rada

U izjavi za CNN, CPSC je rekao da agencija u ovom trenutku nije predložila nikakvu regulatornu akciju za plinske peći i da bi svaka regulatorna mjera "uključivala dugotrajan proces".

- Osoblje agencije planira da počne prikupljati podatke i perspektive javnosti o potencijalnim opasnostima povezanim s plinskim pećima i predložiti rješenja za te opasnosti kasnije ove godine - navodi se u saopćenju komisije. 

Osoblje Komisije također nastavlja raditi s dobrovoljnim organizacijama za standardizaciju kako bi ispitali emisije plinskih peći i riješili potencijalne opasnosti.

Neki gradovi širom SAD-a zabranili su priključenje prirodnog plina u sve nove zgrade kako bi smanjili emisije stakleničkih plinova – Berkelej (Berkeley) 2019., San Francisco 2020., Njujork 2021. Ali od prošlog februara, 20 država sa zakonodavnim tijelima pod kontrolom GOP-a je prošlo tako -nazvani "zakoni o prevenciji" koji zabranjuju gradovima da zabranjuju prirodni gas.

- Za mene je to ono što je zanimljivo u vezi s ovim novim trendom, čini se da države pokušavaju eliminirati tu mogućnost prije nego što gradovi pokušaju da uhvate ovo - rekla je Sarah Foks (Fox), vanredna profesorica prava na Pravnom fakultetu Univerziteta Northern Illinois, za CNN prošle godine. 

Industrija prirodnog gasa... bila je veoma agresivna u tome da se ovo usvoji.


Poboljšanje ventilacije

U izjavi za CNN Business, Udruženje proizvođača kućnih aparata kaže da je poboljšanje ventilacije rješenje za sprječavanje zagađenja zraka u zatvorenom prostoru tokom kuhanja.

- Zabrana uređaja za kuhanje na plin uklonila bi pristupačnu i preferiranu tehnologiju koja se koristi u više od 40 posto kuća širom zemlje - rekla je Džil Notini (Jill), glasnogovornica industrije u izjavi. 

- Zabrana kuhanja na plin ne bi riješila sveukupnu zabrinutost za kvalitet zraka u zatvorenom prostoru tokom kuhanja, jer svi oblici kuhanja, bez obzira na izvor topline, stvaraju zagađivače zraka, posebno na visokim temperaturama.

Američko udruženje za gas odbacilo je zabranu prirodnog gasa u blogu u decembru, rekavši da to čini stanovanje skupljim jer "električne kuće zahtevaju skupu rekonstrukciju".

Međutim, Bajdenov znameniti Zakon o smanjenju inflacije uključuje rabat do 840 dolara za električni štednjak ili druge električne uređaje i do 500 dolara za pokrivanje troškova pretvaranja na električnu energiju sa plina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.