RUSKI MINISTAR

Šojgu: Rusija će nastaviti da razvija nuklearnu trijadu

Naši planovi su proširenje arsenala modernog oružja, rekao je Šojgu

Šojgu: Sistemi zahtjevaju poboljšanje. TWITTER

A. O.

10.1.2023

Rusija će nastaviti da razvija nuklearnu trijadu kao glavni garant svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, izjavio je u danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Nuklearna trijada je termin koji se odnosi na tri načina lansiranja projektila, kojima većina nuklearnih sila raspolaže. Nuklearni udari, preventivni ili kao odgovor na napad, mogu se izvoditi sa kopna, mora i vazduha, tačnije balističkim projektilima, podmornicama i bombarderima.


Prvi sastanak

Šojgu je u Moskvi, glavnom gradu Rusije, održao prvi ovogodišnji sastanak sa komandantima ruske vojske.

Ruski ministar odbrane je istakao da će borbena sposobnost ruskih vazdušnih snaga također biti povećana, kako u pogledu borbenih aviona, tako i bombardera i bespilotnih letjelica.


Sistemi zahtjevaju poboljšanja

- Naši planovi su proširenje arsenala modernog oružja. Jednako važan zadatak je da se vojna oprema i taktička oprema za osoblje u najkraćem mogućem roku podigne na još viši nivo - rekao je Šojgu.

Naglasio je da sistemi upravljanja i komunikacije također zahtjevaju poboljšanja, uključujući i upotrebu vještačke inteligencije.

Kako je zaključio, svi ovi napori će poboljšati borbene sposobnosti ruskih snaga i pomoći u odvraćanju agresije na Rusiju i njene saveznike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.