VAŠINGTON

Bajdenovi advokati pronašli nove povjerljive dokumente

U prvoj seriji je pronađeno manje od desetak povjerljivih dokumenata

Bajden: Dokumenti iz vremena kada je bio potpredsjednik. AP

E. Ć.

12.1.2023

Advokati američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) pronašli su nove povjerljive dokumente, javlja CNN. Bajdenovi advokati su prije nekoliko dana priznali da su prošle jeseni otkrili desetak povjerljivih dokumenata.

Nije poznato kada su i gdje Bajdenovi advokati pronašli nove dokumente. Podsjetimo, povjerljivi dokumenti otkriveni u novembru pronađeni su u Bajdenovom bivšem uredu, a to otkriće pokrenulo je pretragu drugih lokacija na kojima se sumnjalo da je Bajden ostavio dokumente iz vremena kada je bio potpredsjednik. 


Glavni državni odvjetnik Merik Garland (Merrick) zatražio je od državnog odvjetnika u Čikagu da istraži slučaj. Bajdenovi advokati tvrde da su povjerljive materijale pronašli u novembru tokom zatvaranja Bajdenovog ureda u Vašingtonu.

Bajden je ured koristio u sklopu svoje saradnje sa Sveučilištem Pensilvenija, gdje je bio počasni profesor od 2017. do 2019. godine.

U uredu je pronađeno manje od desetak povjerljivih dokumenata, potvrdio je izvor za CNN.

Još uvijek nije jasno na što se dokumenti odnose i zbog čega su odneseni u Bajdenov privatni ured. Zakonom se od federalnih dužnosnika zahtijeva da se odreknu službenih dokumenata i povjerljivih zapisa kada im prestane državna služba.

- Dokumenti su otkriveni kada su predsjednikovi osobni advokati pakirali datoteke smještene u zaključani ormar kako bi se pripremili za napuštanje uredskog prostora u Penn Biden centru u Vašingtonu. Predsjednik je povremeno koristio ovaj prostor od sredine 2017. do početka kampanje 2020. Na dan ovog otkrića, 2. novembra 2022., Ured savjetnika Bijele kuće obavijestio je Nacionalni arhiv. Arhiv je preuzeo materijal sljedećeg jutra - rekao je Ričard Sauber (Richard), posebni Bajdenov savjetnik.


Inače, jučer se o pronađenim povjerljivim dokumentima oglasio i Bajden.

Bajden na zajedničkoj konferenciji za novinare i čelnike Meksika i Kanade rekao kako ozbiljno shvaća tajne dokumente. Dodao je da još uvijek ne zna šta je u dokumentima.

Međutim, Bajden je dodao kako ne zna šta je u tim povjerljivim dokumentima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.