GORAŽDE

Logoraši žive na margini društvenih zbivanja, zaboravljeni od institucija i politike

Al. B.

26.6.2018

Krajnje vrijeme je da institucije BiH usvoje zakon o žrtvama torture, upozoreno je na skupu u Goraždu koji su, povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, organizirali Udruženje logoraša Goražda i Savez logoraša BiH. 

Ovaj datum utemeljen je Konvencijom UN-a koja je stupila na snagu 26. juna 1987. godine, a garantira zaštitu i obeštećenje žrtava torture te sprečava ponavljanja nasilja nad njima, ali se on u BiH još ne poštuje.

– To je samo mrtvo slovo na papiru kad su u pitanju naši problemi i trenutni položaj. Logoraši u BiH i žrtve torture generalno su u izuzetno nezavidnom položaju, nisu prepoznati niti priznati nijednim zakonskim ili bilo kojim drugim rješenjem. Godinama ukazujemo da žive na margini svih društvenih zbivanja, ostavljeni, zaboravljeni od politike i institucija ove države – rekao je Senad Jusufbegović iz Saveza logoraša BiH.

Logoraši pokazuju izuzetno strpljenje prema vlastima, slaže se Jusufbegović, uprkos tome što svakim danom umiru, ne dočekavši da ostvare minimum prava koja traže. Samo u Brčkom je u ovoj godini preminulo osam članova udruženja.

Podršku zahtjevima žrtvama ratne torture dao je i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, koji je precizirao da u BiH postoje politike koje žele usvajanje zakona i one koje ne žele zaštititi nikoga ko je ugnjetavan.

- Ja ih uopće ne svrstavam po nacionalnim koncepcijama, da su neki kao naši za, a njihovi protiv. Ne znam koji su „naši“, a koji „njihovi“. Što se tiče žrtava torture, naši su svi oni koji hoće da podrže taj zakon – istakao je Pitić.

Prije početka programa u Centru za kulturu učesnici skupa položili su cvijeće na spomen-obilježje djeci ubijenoj tokom rata u opkoljenom Goraždu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.