GORAŽDE Apel građanima da obrate pažnju na simptome

Zavod za javno zdravstvo BPK: Raste broj oboljelih od gripe

Apel građanima da obrate pažnju na simptome i preporuka bolnici da ograniči posjete pacijentima

Al. B.

Kantonalna bolnica Goražde

Foto: Al. B.


U BPK povećan je broj oboljelih od gripe koji je, prema procjenama Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, veći od prijavljenog.  

- Prijavljuju se akutne respiratorne bolesti i do sada je prijavljeno 150 pacijenata, od kojih 90 sa simptomima gripe. Obično je taj broj znatno veći, s obzirom na zo da se svi oboljeli ne javljaju ljekaru – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Medina Bičo.

Krajem novembra prošle godine 250 doza vakcina, namijenjenih rizičnim grupama, distribuirana je u Domove zdravlja, a iz Zavoda apeliraju na građane da obrate pažnju na simptome.

- Oboljenje od virusa gripe ima teže simptome u odnosu na običnu prehladu. Karakterizira ga povišena temperatura viša od 39 stepeni, glavobolja, bol u mišićima i opća slabost. Potrebno je odležati i snižavati temperaturu, unositi mnogo tečnosti, izbjegavati okupljanja, a ukoliko temperatura traje duže, javiti se ljekaru. S obzirom na to da već ima pacijenata kod kojih se, kao posljedica gripe, pojavila komplikacija u vidu upale pluća, danas smo Kantonalnoj bolnici Goražde uputili i preporuku da se ograniče posjete bolesnicima – istakla je Bičo.

Više o:

Goražde Gripa BPK
NA VRH

Podijeli članak na