POLJOPRIVREDNICI U GORAŽDU

Već mjesecima svoje proizvode prodaju na ulici

Jedini grad u BiH koji nema ni zelenu, ni glavnu tržnicu

Piše: Al. B./ Avaz.ba

15.8.2020

Štandovi se subotom, pazarnim danom, formiraju ispred kapije. A. Bajramović

Iako je Gradska uprava Goražde u ulici 1. slavne višegradske brigade adaptirala novi prostor u kojem bi jedan broj poljoprivrednika treba prodavati svoje proizvode, prodaja se nastavlja na improviziranim štandovima u gradu, sa pločnika i iz prtljažnika automobila, a subotom ispred zapečaćene Gradske tržnice.

Prostor na kojem su se okupljali prodavci poljoprivrednih, ali i drugih proizvoda iz ovog dijela BiH, zatvoren je u akciji Porezne uprave FBiH u novembru prošle godine i od tada je zaključan, ali se štandovi subotom, pazarnim danom, formiraju ispred kapije.    


Privremeno rješenje

- Mi smo bili uporni da se izmjesti mehanizacija JKP „6. mart“, a da se na prostoru gdje je nekad davno radila ponovo osnuje kvalitetna tržnica, kojom bi upravljalo ovo preduzeće. Dok se to ne uradi, pristali smo da privremeno rješenje bude u ulici 1. višegradske iako on nema ni mokrog čvora, niti uvjeta za rad – kazao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Avdo Muslimović.

Gradska tržnica, na čijoj kapiji je sada katanac, izgrađena je prije nekoliko godina kao namjenski objekat koji je nedostajao gradu. U međuvremenu, ona je prodata, a novi vlasnik – sarajevska firma „Baustil“ nije prijavila radnika niti je imala instaliran fiskalni sistem za naplatu usluga zakupa tezgi. Iako je Porezna uprava tržnicu zapečatila „do otklanjanja nepravilnosti“, situacija je nepromijenjena već mjesecima.


Postaviti šatore

– Ko god da je kupio tržnicu, treba ispoštovati namjenu tog prostora. Ako ne, onda neka se vrati prijašnjem vlasniku. Kako god, mi ispaštamo, jer vlasnik ne želi prijaviti tržnicu, primiti radnika i postaviti kasu. Goražde je jedini grad u BiH koji nema ni zelenu, ni glavnu tržnicu koja bi radila bar sedmično. Odgovorno tvrdimo da u Goražde svaki dan uđe 10-15 tona hrane i pića, koji se prodaju bez „popovog zapisa“, izvan sistema. Zato ću poljoprivrednicima predložiti da na sred trga ili mosta postavimo četiri šatora, napravimo sajam koji će biti naša svakodnevna tržnica – ističe Muslimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.